Madelon Pathuis

De supermarktketen rekent de loonsverhoging door in de prijzen

Het is je vast niet ontgaan dat de schappen bij de Albert Heijn afgelopen week op veel plekken leeg waren. De distributiemedewerkers van de supermarktketen staakten namelijk voor een hoger salaris. Haal jij altijd je boodschappen bij Albert Heijn? Dan hebben we minder goed nieuws: deze loonsverhoging ga je namelijk voelen in je portemonnee.

Duurdere boodschappen

De schappen zijn inmiddels weer vol want de Albert Heijn en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De distributiemedewerkers krijgen namelijk een loonsverhoging van 10 procent. De supermarktketen rekent de loonsverhoging door in de prijzen van hun producten. Dit betekent dat jouw boodschappen een beetje duurder worden. “In de supermarktwereld is het gebruikelijk dat alle kostenverhogingen doorberekend worden in de prijzen”, legt supermarktdeskundige Erik Hemmes aan Radar uit. “Supermarkten willen namelijk niet inleveren op hun winstgevendheid.”

0.3 tot 1 procent

Om erachter te komen hoe veel duurder de boodschappen hierdoor worden, is het belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje. “De loonkosten van een supermarkt, inclusief hoofdkantoor, zijn zo’n 12 procent”, legt Hemmes uit. “Ongeveer 3 procent hiervan gaat naar de distributiemedewerkers.” Dit betekent dus eigenlijk dat als jij voor 100 euro boodschappen doet, drie euro naar de distributiemedewerkers gaat. Hemmes voorspelt dat de prijzen met 0,3 tot 1 procent zullen toenemen, afhankelijk van de loonsverhoging.

Lees ook: Recept: zalm en asperges met knoflookboter uit de oven

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Pexels