Rowan Hattu

Dit wisten wij nog niet!

Kruiden en specerijen zorgen ervoor dat je eten net wat meer smaak krijgt. Toch worden de twee vaak in dezelfde zin genoemd, of door elkaar gebruikt. Wat is het verschil eigenlijk? 

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn beide plantaardig, waardoor mensen vaak het verschil niet weten tussen de twee. Toch is dat er wel degelijk. Het verschil zit hem namelijk in herkomst en de structuur. Kruiden komen vaak van kruidachtige planten die groeien in een gematigd klimaat. Let wel, niet alleen planten kunnen dienen als kruiden. Ook vruchten of zaden kunnen kruiden bevatten.

Specerijen daarentegen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Deze planten komen vaak uit landen met een tropisch klimaat.

Kruiden

Voorbeelden van verschillende kruiden zijn koriander, basilicum, bieslook, dille, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, selderij en tijm. Het leuke aan kruiden is dat je ze zelf kunt kweken. Zeg nou zelf: wat is er nou lekkerder dan je eigen, verse kruiden gebruiken voor een heerlijke maaltijd? Je kunt je kruiden het beste gedroogd bewaren op een koele, donkere plaats. De reden hiervoor is dat ze zo het langst hun smaak behouden. Bewaar je ze in je koelkast, dan zijn je verse kruiden een paar dagen goed. Zorg er dan wel voor dat je ze in een natte theedoek wikkelt.

Specerijen

Voorbeelden van verschillende specerijen zijn peper, cayennepeper, Spaanse peper, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, komijn, kruidnagel en gember. Ook bij specerijen kun je aan de slag gaan om je eigen specerijenmengsels te maken. Net als kruiden moet je specerijen op een koele en donkere plek bewaren, bijvoorbeeld in je koelkast.

Koken

Het verschil tussen het koken met kruiden en koken met specerijen is dat kruiden pas later worden toegevoegd aan de maaltijd en specerijen meestal aan het begin. Kruiden worden pas later toegevoegd, omdat de smaak anders verloren gaat. Specerijen worden vaak al in het begin toegevoegd, omdat het juist smaak geeft aan het eten. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Recept: zo maak je oer-Hollandse stamppot boerenkool

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels