Kookfans

Havermout heeft veel gezondheidsvoordelen

We weten allemaal dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Begin jij elke dag met havermout? Dan ben je heel goed bezig. Havermout heeft namelijk enorm veel gezondheidsvoordelen. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Waarom havermout?

Waarom je voortaan voor een bord havermout moet kiezen als ontbijt, is simpel. Deze gezonde maaltijd helpt de spijsvertering op gang en het helpt hart- en vaatziekten te voorkomen. Maar dit zijn niet de enige gezondheidsvoordelen die deze pap biedt. Lees hieronder wat voor werking dit maaltje heeft op je lichaam.

Energie

Je krijgt meer energie. Dat er in havermout verschillende koolhydraten zitten, is alleen maar goed. Zo geven deze koolhydraten je urenlang energie. Ideaal om te eten voor het sporten.

Bloedsuikerniveau

Het is goed voor je bloedsuikerniveau. Havermout bevat veel beta-glucanen. Dit zijn vezels die ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte wordt verlaagd, waardoor je bloedsuiker- en insulineniveau lager worden.

Sterke botten

Het zorgt voor sterke botten. Door de calcium die in de havermout zit, worden je botten beschermt tegen botontkalking. Havermout is dus al helemaal goed voor een kind dat nog in de groei is.

Betere weerstand

Je krijgt een betere weerstand. Je bent minder vatbaar voor ziektes wanneer je deze pap nuttigt. Volgens meerdere onderzoeken verlagen bepaalde stoffen in havermout de kans op darm-en borstkanker.

Gebalanceerd gewicht

Je hebt een gebalanceerd gewicht. Eet je havermout op een lege maag? Dan is dit heel goed voor je als je wat kilo’s kwijt wilt raken. Je krijgt een goede en gezonde spijsvertering door de vele vezels die hierin zitten.

Schildklier

Je schildklier werkt er goed door. In havermout zit onder andere jodium en dat zorgt voor een goede werking van de schildklier.
Het zit tjokvol met eiwitten. Wanneer je havermout verorbert, heb je al snel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen. Zo heb je na het eten van acht lepels van deze pap al vijftien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen.

Lees ook: Dit is waarom het zo goed is om de dag te beginnen met gember

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, Kookfans archief |Beeld: Pexels