Deze producten kun je eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is

Jaimy Boer

Handig om te weten!

Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, gooien we meestal rechtstreeks de kliko in. Zonde, want heel veel producten kun je nog prima eten als de THT-datum verstreken is. Zo ga je voedselverspilling tegen én kun je langer genieten van die chocoladereep of harde kaas. We zetten de producten op een rijtje! 

THT-datum

Hoe zit het eigenlijk met een houdbaarheidsdatum? Want als het niet belangrijk is, is het ook niet nodig om het ergens op te zetten, toch? Fabrikanten zijn nu eenmaal verplicht om een THT-datum op de verpakking te zetten. Toch betekent dit niet dat het product niet meer eetbaar is na die datum. Daarom kun je beter zelf oordelen of het voedsel rijp is voor de prullenbak of nog gegeten kan worden. Dit doe je door het goed te bekijken, te ruiken of te proeven. En met name deze producten kunnen prima een ronde langer mee!

Appelmoes

Appelmoes die al open is, kan al snel vol zitten met groene schimmel. Maar een ongeopende pot is bijzonder lang houdbaar, schrijft Libelle.nl. Volgens onderzoeksprogramma Kassa groen van BNNVARA is appelmoes tot drie jaar na de houdbaarheidsdatum net zo veilig en lekker om te eten.

Gedroogde pasta

Als we een gerecht met pasta maken, dan nemen we vaak voor de zekerheid een extra pak mee. Het resultaat: een keukenkastje vol met pasta. Voortaan hoef je deze niet meteen weg te gooien, want gedroogde pasta kan zonder problemen jaren in je voorraadkast liggen. Let er alleen op dat het geen vreemde geur of textuur krijgt, want dan kan je het beter wel weggooien.

Harde kazen

Goed nieuws voor kaasliefhebbers, want harde kazen zoals cheddar en Parmezaan kun je prima een tijdje bewaren. Het is mogelijk dat er schimmelplekjes ontstaan, maar deze kun je gewoon wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog uitzien en de verpakking nog dicht zit.

Chocolade

Als chocolade goed bewaard wordt, op een koele, droge plek, dan kun je deze maanden na de houdbaarheidsdatum nog gewoon eten. Het witte laagje dat op de chocolade komt, is overigens geen schimmel. Dit is gekristalliseerde cacaoboter, en is normaal. De chocolade smaakt er niet minder om!

Pindakaas

Heb je een dichte pot pindakaas in de voorraadkast staan? Ongeopend is die tot een jaar na de THT-datum houdbaar. Eenmaal geopend kun je het drie tot vier maanden in voorraadkast, en zes tot acht maanden in de koelkast bewaren. Let er wel op dat dit bij natuurlijke pindakaas iets korter is. Deze kan je twee maanden buiten de koelkast en zes maanden gekoeld.

Honing en jam

Honing en jam zijn twee verschillende producten, maar door hun hoge suikergehalte zijn ze heel lang houdbaar. Als de verpakking nog dicht is, dan kun je ze jarenlang bewaren. Voor de jam is het wel belangrijk dat het jam met suiker is.

Koekjes, crackers en chips

Heb je een verdwaalde zak koekjes, crackers of chips gevonden? Deze zijn maanden na de houdbaarheidsdatum nog gewoon eetbaar. Dit komt omdat de producten veel zout bevatten. Wel is het mogelijk dat het na verloop van tijd een muffe smaak heeft.

Geen houdbaarheidsdatum

Er bestaan ook producten die helemaal geen houdbaarheidsdatum hebben, en kun je die dus eigenlijk altijd gebruiken. Denk aan azijn, keukenzout, kauwgom en suiker. Ook wijn en andere dranken met meer dan 10 procent alcohol kun je altijd gebruiken. Let er wel op dat de verpakkingen nog dicht zitten.

Lees ook: Kun je kruiden nog eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle.nl | Beeld: Pexels