Redactie Kookfans

Ook dít gedeelte van je keuken moet je dus goed schoonhouden

Dat veel gevallen van voedselvergiftiging thuis ontstaan, weten we al wel. Maar dat kruidenpotjes ook een boosdoener zijn, wijst een verassende nieuwe studie nu uit. 

Onderzoek

Alhoewel je misschien denkt dat de meeste bacteriën in de keuken te vinden zijn in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank – guilty -, blijken kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. De nieuwe studie werd uitgevoerd door de U.S. Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service (FSIS). Hiervoor werd aan 371 mensen gevraagd om in hun keuken een kalkoenpasteitje te bereiden. Daarbij moesten ze ook een verse, voorverpakte salade serveren. De opdracht: kruid alles voldoende en gebruik daarvoor de kruidenpotjes met basilicum, peper en zout. De proefpersonen wisten echter niét dat de kalkoen was geïnoculeerd (de wetenschappelijke term voor het enten van bacteriën en schimmels op voeding). Ze deden dat met MS2, een micro-organisme dat sporen nalaat op snijplanken, messen, het aanrecht én in kruidenpotjes. ”Dit is een onschuldige tracer die regelmatig wordt toegevoegd aan voeding. Zodra het wordt bereid, kun je die opsporen.”, legt Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Vlaamse Antigifcentrum, uit aan het AD.

Gevaarlijke oppervlakken

Na het bekijken van alle oppervlakken waar de proefpersonen mee in aanraking waren gekomen, bleek dat de tracer al op het aanrecht, de snijplank, gootsteen en messen werd ontdekt in 10 tot 20 procent van de tijd waarin ze bezig waren. Opvallender was dat in 48 procent van de tijd die tracer vol bacteriën en schimmels ook aangetroffen werd op de kruidenpotjes die gebruikt werden tijdens het koken. Hiermee kwamen ze tot een verassende nieuwe conclusie: het zijn niet zozeer de rauwe stukken vlees of kip die je op snijplanken achterlaat die voor een besmetting zorgen – zoals vaak gedacht -, maar er is iets heel anders aan de hand: het zijn de kruidenpotjes.

Kruidenpotjes schoonhouden

Toch hoeven we nu niet bang te worden voor onze geliefde smaakmakers in de keuken. ”Het is overdreven om te zeggen dat ze de grote boosdoener zijn van infecties of besmetting in de keuken”, stelt Dominique Vandijck. Handen wassen, ook zeker tijdens het koken, is volgens haar van belang. ”Omdat je die potjes meer dan eens gebruikt, is dat echt belangrijk. Aan je handen zitten altijd wat restjes van het vlees of de vis, die je vaak niet met het blote oog kunt zien. Als je de potjes tijdens het koken voortdurend hergebruikt, blijven de bacteriën aan de handen en de potjes hangen.”

Lees ook: Dit is hoe je je tosti-ijzer schoonmaakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: AD, Journal of Food Protection, Tipsenweetjes| Beeld: Pexels