Madelon Pathuis

Die wasabi is hartstikke nep

Wanneer je sushi gaat eten, is het natuurlijk essentieel om je sake maki te voorzien van een vleugje sojasaus en een toefje wasabi. Deze laatste geeft je zalmrol een pittige kick, zonder dat je de hele avond het gevoel hebt dat je mond in vuur en vlam staat. Het is heerlijk, maar wist je dat de wasabi die doorgaans in sushirestaurants geserveerd wordt eigenlijk geen echte wasabi is? Grote kans dat je zelfs nog nooit echte Japanse wortel hebt geproefd.

Wasabia Japonica

Wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica. Met een ruwe rasp van haaienhuid worden de wortels van dit kruid fijngemalen. Het geraspte goedje dat overblijft, is lichtgroen van kleur, zoet en scherp. De specerij is opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komen. Het originele kruid is erg moeilijk om te kweken en daarom is echte wasabi kostbaar. De goedkope variant die jij bij je sushi eet, is dan ook absoluut geen wasabi.

Wat dan wel?

Maar wat ligt er dan wel op je bord? Deze groene pasta wordt gemaakt van de broer van de Wasabia Japonica, de mierikswortel. Door hieraan wat mosterd, radijs en groene kleurstof toe te voegen, ontstaat het goedje dat redelijk veel op wasabi lijkt. De smaak verschilt echter sterk van die van originele wasabi. Vers geraspte wasabi is namelijk een stuk smaakvoller.

Echte wasabi

Voel je je bij de neus genomen? Je bent niet de enige. Over de hele wereld wordt nep-wasabi gegeten. Wil je de echte variant eens proberen, reserveer dan een tafeltje in een Japans toprestaurant. In Amsterdam bijvoorbeeld, bij het Yamazato Hotel Okura. Wees wel gewaarschuwd: voor dit schaaltje moet je flink wat dieper in de buidel tasten dan voor een schaaltje bij die sushitent om de hoek.

Lees ook: Garnaal of gamba? Wat is eigenlijk het verschil?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels