Kies je voor buffel- of koemelkmozzarella?

Mozzarella is onmisbaar op een lekkere pizza of in een salade. Maar hoe weet je nou precies welke mozzarella je moet kiezen en vooral: welke past het beste bij jouw gerecht? Niet elke bol mozzarella is overal even geschikt voor. Wist je trouwens dat mozzarella heel veel voordelen kent ten opzichte van ‘normale’ koemelk kaas? 

Dit zijn de waarheden over supermarktmozzarella.

Buffel- of koemelk

Italianen zweren bij een soort mozzarella en dat is die gemaakt van buffelmelk. Hier in Nederland gebruiken we vooral de koemelkvariant, maar die is niet altijd geschikt. De buffelmelkvariant, ofwel: mozzarella di bufala, is heel zacht qua structuur, romig en een beetje zuur van smaak. Heerlijk voor koude toepassingen, zoals door een salade of op brood. De koemelkvariant is vaak wat taaier en soms zelfs wat rubberachtig. Hij is vaak ook heel smaakloos, dus gebruik deze enkel in warme gerechten.

Vet en zout in mozzarella

Een voordeel van mozzarella ten opzichte van ‘gewone’ kaas is dat het vele malen minder zout is. De koemelkvariant wint het op dat vlak van de buffelmozzarella. Ook op het gebied van vet zie je dat de koemelkvariant de verantwoordste keuze is. De koemelkvariant is 45+ en de buffelmelkmozzarella 52+. Omdat deze kaassoort veel water bevat en er dus heel weinig substantie overblijft als dat verdampt is, bevat mozzarella per stuk dus vele malen minder vet dan gewone 48+ kaas.

Smaakverschil

Bij de consumentenbond testten ze negentien supermarktmozzarella’s en wat bleek? Het testpanel kon de biologische supermarktmozzarella van Albert Heijn nauwelijks onderscheiden van de buffelmozzarella. Voor de smaak hoef je het dus niet te laten. De experts proefden wel verschil.

Lees ook: Borreltijd! Zo maak je heerlijk gevulde Peppadews met mozzarella en parmaham

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pxhere