Welke aardappelen eet jij het liefst?

Aardappelen zijn het middelpunt van vele maaltijden. Niet zo gek aangezien je ze op tal van manieren kunt bereiden. Van gepoft tot gebakken en van gekookt tot gefrituurd, alles is mogelijk met deze eetbare knol. Als je aardappelpuree wilt gebruiken kun je het beste geen vastkokende aardappel gebruiken, maar een bloemige. Maar wat is eigenlijk precies het verschil in soorten aardappelen?

Aha, zo zit het dus.

Categorieën

Je kunt aardappelen verdelen in verschillende categorieën: vastkokend, vrij vastkokend, bloemig en extra bloemig. Aardappelen die (extra) bloemig zijn worden ook wel kruimig of loskokend genoemd. Hoewel de aardappelen in smaak niet altijd veel verschillen, zit het verschil vooral in de textuur. Zo vallen bloemige aardappelen sneller uit elkaar -handig dus voor de aardappelpuree. Vaste aardappelen zijn steviger en dus ideaal voor aardappelsalades. We hebben op een rijtje gezet waar je welke aardappel het beste voor kunt gebruiken.

Vastkokend

Deze aardappelen blijven tijdens het koken heel. Ze lenen zich perfect voor (aardappel)salades, ovenschotels en andere gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukken wilt presenteren. Ook kun je ze goed gebruiken om te bakken.

Vastkokende aardappelrassen: Accent, Desire, Nicola, Charlotte, Rosa, Eersteling en Opperdoeser.

Vrij vastkokend

Deze aardappelen blijven tijdens het koken ook heel, alleen zijn ze net wat minder vast. Je kunt ze goed gebruiken in ovenschotels of om te bakken.

Vrij vastkokende aardappelrassen: Bildstar, Redstar, Platina, Oscar

Bloemig

Deze aardappelen vallen snel uiteen tijdens het koken. Ze zijn ideaal om te poffen, bakken, pureren en frituren.

Bloemige rassen: Bintje, Gloria, Frieslander, Maritiema, Platina, Santé, Turbo

Extra bloemig

Deze aardappelen staat ook wel bekend als afkoker. De aardappel valt tijdens het koken geheel uit elkaar. Deze aardappelen kun je goed gebruiken voor de aardappelpuree of voor in een soufflé.

Extra bloemige rassen: Agria, Santana, Irene, Doré, Eigenheimer

Lees ook: Dit is het geheim voor de krokantste ovenaardappelen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen, Voedingscentrum | Beeld: Pixabay