Naomi

Wij deden dit ook altijd…

Als je een appeltje wil eten spoel je die even af onder de kraan of wrijf je ‘m tegen je mouw. Dit doen we eigenlijk allemaal. Nu blijkt echter dat dat verre van genoeg is als je geen pesticiden binnen wilt krijgen. Er is maar één manier om een appel écht schoon te krijgen en dat is geen van het bovenstaande. 

Het is gelukkig wel makkelijk.

Pesticiden

In het Amerikaanse Journal of Agricultural and Food Chemistry werd een nieuw onderzoek gepubliceerd. Appels blijken de meest bespoten fruitsoort te zijn en deze pesticiden zitten op de schil. Het verdelgingsmiddel mag maar in kleine hoeveelheden gebruikt worden, maar het blijft wel degelijk op de schil zitten en we weten niet wat dat op de lange termijn kan betekenen voor onze gezondheid. Gelukkig is er een manier om deze pesticiden eenvoudig van je appel te doen verdwijnen. Alleen wassen is namelijk niet voldoende. Gelukkig kost het allemaal weinig moeite en hoef je de appel niet te ontdoen van z’n schil. Zoals we allemaal weten, zit het gezondste van de appel namelijk net onder de schil!

Weken

Mensen willen hun fruit graag goed schoon maken om zo min mogelijk pesticiden binnen te krijgen. Het beste dat je dan kan doen is het laten weken van je fruit. Als je de appel in een bak met water met een beetje baking soda (zuiveringszout) legt en een kwartiertje laat weken, verdwijnen alle pesticiden. Deze truc werkt ook voor andere fruitsoorten, zoals een peer. Als je het jezelf makkelijker wil maken, kun je de appel ook schillen. Helaas verdwijnen hierdoor wel veel voedingsstoffen die net onder de schil zitten. Heb jij nu ook zo’n zin in een lekker recept met appel?  Wij lopen wel warm voor deze appels in een krokant jasje!

Appelsap

We willen je graag nog een feitje aan de hand doen. Drink jij vaak appelsap, omdat je denkt dat dit gezond is door de hoeveelheid vitamines? Fout! Doordat er veel appels in zo’n sapje gaan krijg je ongemerkt heel veel suiker binnen. Dit kan leiden tot een suikerpiek en dat is vooral gevaarlijk voor mensen met diabetes. Ook leidt dit tot overgewicht, ondanks dat je denkt dat je gezond bezig bent. Hou het liever bij een appeltje, zoals je ‘m vindt op de fruitafdeling. Die is vele malen gezonder.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels