Zo erg is het als je per ongeluk iets eet wat beschimmeld is

Het is ons waarschijnlijk allemaal weleens overkomen: je heb net twee happen genomen van een boterham, wanneer je erachter komt dat er schimmelplekken op zitten. Gatsie! Het broodje gooi je natuurlijk meteen weg, maar je hebt er al wel van gegeten. Kan dit kwaad? Wij zochten het voor je uit.

Zó reageert je lichaam op beschimmeld eten.

Schimmel

Het eten van schimmel is natuurlijk een ontzettend misselijkmakend idee, maar maak je geen zorgen: het zal je lichaam hoogstwaarschijnlijk niet schaden. Mensen die een gezond immuunsysteem hebben, zullen er niets aan over houden. Die twee happen van het beschimmelde broodje kunnen dus geen kwaad. Maar let wel op: je kunt allergisch zijn voor schimmel. Pas in dat geval extra op met voedingsmiddelen!

Mycotoxinen

Er is echter wel een reden waarom je niet de hele boterham met schimmel zou moeten eten (ook al was je dat waarschijnlijk niet van plan). Schimmels vormen namelijk mycotoxinen in voedsel, dat zijn stoffen die giftig zijn voor mensen en dieren. Over het algemeen geldt dat als je een klein beetje van deze giftige stoffen consumeert, er niet zoveel aan de hand is. Maar in grotere doses, of gedurende langere perioden, kan het een probleem worden.

Lees ook: Wil je je wapenen tegen de griep? Eet dan eens vaker deze groente

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels