Een dermatoloog geeft het verlossende antwoord

“Nog een drankje? Je neus is al helemaal rood!”, is iets wat je vast weleens hebt gehoord. Een rode neus wordt veelal geassocieerd met (overmatig) gebruik van alcohol. Bijna de helft van de Nederlanders is er van overtuigd dat een zogenoemde ‘drankneus’ echt bestaat. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Denk nog maar een tweede keer na voordat je zoiets roept.

Drankneus

Dus heb je een rode neus en toevallig een wijntje in je hand? Dan heb je volgens de gemiddelde Nederlander te veel gedronken. Dermatoloog Marjolein Leenarts van het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk is het hier niet mee eens. Zij heeft onder meer dan 100 Nederlanders onderzoek gedaan naar misvattingen over het effect van ongezond leven op de huid. “De alcoholneus is volledig uit de lucht gegrepen. Met een rode ‘drankneus’ wordt eigenlijk een vorm van rosacea, rhinophyma, bedoeld. Dit is een chronische aandoening die los staat van alcoholgebruik”, geeft Marjolein aan.

Rosacea

Marjolein vindt het belangrijk dat men weet dat een rode neus niet perse met alcohol te maken hoeft te hebben. “Het is ontzettend vervelend voor mensen met rosacea dat zij daar steeds opmerkingen over krijgen van anderen. Die denken meteen aan alcohol en dat is dus onterecht”, vertelt Marjolein. “Rosacea is een huidziekte die iedereen kan krijgen. Ook zonder ooit een druppel alcohol te hebben gedronken.”

Voorzichtig

De boodschap van de dermatoloog is duidelijk, aangezien meer dan de helft van de Nederlanders er dus flink naast zit wat betreft de ‘drankneus’. Volgens de dermatoloog komt deze misvatting niet geheel uit de lucht vallen, aangezien de oppervlakkig gelegen rode adertjes op je wangen en neus door alcohol wat kunnen verwijden. Hierdoor kan er een tijdelijke roodheid ontstaan. Kortom: een kleine roodheid door alcohol bestaat, maar een échte drankneus is een fabel.

Lees ook: Zo maak je met slechts een paar ingrediënten een zomerse perzik-sangria

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash