Redactie Kookfans

Dit wisten wij niet!

Dat chocolade en frisdrank vol suiker zitten, weten we natuurlijk allemaal. Toch zijn er ook producten die zich voordoen als de ‘gezondere’ variant die, als je de ingrediëntenlijst erbij pakt, onverwachts toch een hele hoop suiker bevatten. Let dus goed op bij het aanschaffen van de volgende producten.

Ingrediëntenlijst

Als je een bewerkt product koopt, is de kans groot dat daar suikers aan toe zijn gevoegd. Wil je bewuster eten en minder suikers consumeren? Dan is een eerste stap het etiket en de ingrediëntenlijst van een product te checken. De ingrediëntenlijst is namelijk gerangschikt op hoeveelheid. Dus hoe meer een ingrediënt in het product zit, hoe hoger dit staat op de lijst. Staat suiker dus bovenaan? Dan kun je er vanuit gaan dat dit het voornaamste ingrediënt is.

Magere producten

Diëtist Maartje Boot van maaltijdbox Green Chef vertelt aan Libelle dat hoewel we het niet zouden verwachten, er in magere producten meer suiker zit. “‘Magere’, ‘vetarme’ of ‘light’ producten worden vaak gezien als gezonder omdat ze minder calorieën bevatten”, vertelt Maartje. “Maar om de smaakmakende vetten in deze producten te compenseren wordt er vaak suiker aan toegevoegd om toch een lekkere smaak te behouden. De ingrediëntenlijst helpt je om de juiste magere producten te kiezen.”

Plantaardige melk

Ook in plantaardige melk wordt vaak meer suiker toegevoegd, vertelt diëtist Kim Brouwers van het Diabetes Fonds aan Libelle. “Het Voedingscentrum geeft als richtlijn dat een plantaardig alternatief voor melk slechts 6 gram suiker per 100 ml mag bevatten om aan de Schijf van Vijf te voldoen. Er wordt echter vaak meer suiker toegevoegd aan melkvervangers als sojadrink, haverdrink en amandeldrink”, legt Kim uit. “Kies daarom bij voorkeur voor de ongezoete variant.”

Blik

Hoe handig een blikje fruit, groente of peulvruchten ook is omdat je ze zo lang kunt bewaren, het is niet altijd een verstandige keuze volgens Kim. “Ook in dit geval is het verstandig om eerst even op het etiket te kijken of er geen suikers aan toegevoegd zijn.”

Granenrepen

Bij een gezond tussendoortje denken veel mensen aan een granenreepje. Maar ook dit is een bewerkt product. “En die zijn vaak gezoet met suiker dan fruit. Check daarom altijd het etiket.” Wil je dus minder suiker eten? Check altijd even de ingrediëntenlijst. Ook bij producten waarvan je verwacht dat ze ‘gezond’ zijn.

Lees ook: Recept: ovenpasta met romige Boursin saus

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels