Sabine

Deze acht kookmythes moet je niet geloven

In de loop der jaren zijn er heel wat kookmythes opgedoken. Koks hebben generaties lang allemaal hun eigen individuele kookmethoden ontwikkeld, maar hier en daar zijn daardoor ook wat kookmythes ontstaan. Wanneer er zoveel manieren zijn om een goed en lekker gerecht te maken, doen er veel verschillende meningen de ronde. Hoog tijd dus om de acht grootste kookmythes voor eens en altijd te ontkrachten.

Om je te helpen feiten van fictie te scheiden, onthullen we acht kookmythen die totaal onwaar blijken te zijn.

1. Meel bederft niet

Je zou denken dat de zak broodmeel die al een paar jaar in je voorraadkast hebt liggen bijna onverwoestbaar is, maar het is eigenlijk veel kwetsbaarder dan je zou denken. Hoewel het een relatief lange tijd duurt, kan bloem zijn kwaliteit en smaak verliezen. Ondanks dat het in een goed afgesloten verpakking is bewaart. De tekenen dat meel echt niet meer goed is, is als er een nare geur vanaf komt en er ‘meelinsecten’ in het meel zitten. Deze kleine beestjes hebben wat weg van kleine larven. Goed controleren dus of je meel nog goed is na langere tijd.

2. Microgolven uit magnetrons verwijderen voedingsstoffen

Microgolven afkomstig van magnetrons zijn zo handig dat we er vanuit gaan dat er iets slechts en ongezonds aan moet zijn. Vanuit een gezond oogpunt zijn ze echter onschadelijk. Voedsel dat in de magnetron bereid wordt, wordt meestal een relatief korte tijd aan warmte blootgesteld. Juist om deze reden suggereren sommige deskundigen zelfs dat de microgolven juist helpen om de belangrijke voedingsstoffen in eten beter vast te houden.

3. Spoel je pasta af met water

Hoewel velen ervan overtuigd zijn dat pasta afspoelen met (koud)water een goed idee is om de smaak en textuur van de pasta te optimaliseren, is niets minder waar. Spoelen met wat voor water dan ook wast het natuurlijke zetmeel weg dat de saus helpt te kleven, waardoor je avondeten aanzienlijk minder lekker wordt.

4. Goed doorbakken vlees is veiliger

Er is een reden waarom sommige experts hun hoofd schudden wanneer iemand vraagt of hun biefstuk goed doorbakken mag zijn. Niet alleen ruïneer je hiermee de smaak en textuur van het vlees, maar er is geen enkel bewijs dat het koken van vlees tot het eruit ziet als schoenleer iets extra’s doet om eventuele bacteriën te doden. Alles wat nodig is, is een temperatuur aan de binnenzijde van het vlees van ± 65 graden C°.

Benieuwd naar de overige vier kookmythes? Kijk dan snel op de volgende pagina!

Pagina 1/2