Christel

Het is niet alleen erg lekker door het eten, maar ook heel gezond

Als we aan het kokkerellen zijn, gaat er vaak een teentje knoflook -of drie- door het gerecht. Knoflook tilt de smaak van je gerechten altijd weer naar een hoger niveau. Neem je knoflookadem nog vaker voor lief, want knoflook is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je gezondheid.

Knoflook zit tjokvol mineralen en vitamines. Zo zit er onder andere vitamine A, B, B1, B3, B5, B6 en C in de bolplant. Ook de mineralen mangaan, fosfor, koper en calcium zitten in deze smaakmaker.

1. Het helpt tegen een hoge bloeddruk

Heb je een te hoge bloeddruk? Voeg dan maar een extra teentje knoflook aan je eten toe. Knoflook heeft een positieve werking op je hart- en bloedvaten. De universiteit van Adelaide toonde in hun onderzoek aan dat knoflook een te hoge bloeddruk kan verhelpen. De bloedvaten in je lichaam zouden dankzij knoflook namelijk ontspannen en vergroten, wat de bloedcirculatie weer verbetert en bloeddrukverlagend werkt. Volgens Mens en Gezondheid zou knoflook de bloeddruk met maar liefst zeven tot acht procent kunnen verlagen. Bovendien zou knoflook ook aderverkalking tegengaan.

2. Werkt tegen teken en muggen

Zowel muggen als teken vinden de geur van knoflook afschuwelijk, wetenschappers kunnen hun vinger er nog niet opleggen waarom dit zo is. Uit onderzoek blijkt dat je veel minder last hebt van muggenbeten als je knoflook direct op je huid smeert. Daarnaast heb je er ook baat bij om het genoeg te eten. Wetenschappers lieten een groep mensen veel knoflook door het eten verwerken en een andere groep at helemaal geen knoflook. Vervolgens werden de tekenbeten van de groepen met elkaar vergeleken. Degenen die de afgelopen vijf maanden veel knoflook hadden verorberd, hadden veel minder tekenbeten dan de groep die geen knoflook had gegeten.

3. Knoflook is goed voor de huid

In knoflook zitten diverse antioxidanten, die ontstekingsremmend werken. Daarnaast heeft knoflook een antibacteriële werking, waardoor de bolplant een ontsmettende en helende werking heeft. Zo zouden acne, wratjes en eczeem sneller herstellen als je veel knoflook eet.

Lees de andere voordelen op de volgende pagina.

Pagina 1/2