Fabiën

Deze voedingsmiddelen wil je liever laten staan

Migraine is een enorm vervelend fenomeen waar helaas veel mensen mee kampen. Heb jij wel eens een migraineaanval? Dan weet je dat het een grote opluchting wanneer de symptomen eindelijk voorbij zijn en zou je willen dat je de aanval had kunnen voorkomen. Het schijnt dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die een aanval kunnen veroorzaken. Wij vertellen je welke dat zijn en waar je op moet letten.

Triggers voor een aanval

Wie weleens last heeft migraine weet dat zo’n aanval echt niet mals is. Vaak voel je het al een beetje aankomen en kun je het dan nog moeilijk voorkomen. Toch blijkt dat je wel degelijk iets kunt doen om de kans op migraine te verminderen. Namelijk door op te letten wat je consumeert. “Hoewel sommige voedingsmiddelen een grotere kans hebben om een aanval uit te lokken, is het belangrijk om te zeggen dat niemand zich ooit verantwoordelijk moet voelen voor zijn migraineaanval”, legt dr. Thomas Berk, neuroloog, hoofdpijnspecialist en medisch directeur van Neura Health in New York, uit aan Huffpost. “Je hebt niets gedaan om je migraine te veroorzaken.”

Mensen met migraine hebben volgens Berk een overprikkelbaar en reactief zenuwstelsel, wat betekent dat een reeks triggers een aanval kunnen veroorzaken. Voor iedereen is zo’n trigger weer anders, maar het blijkt wel dat sommige voedingsmiddelen het erger kunnen maken. “Een migraine trigger verwijst naar elke externe of interne factor die bijdraagt aan het ontstaan van migraine symptomen”, zegt Dr. Danielle Wilhour, een neuroloog en migraine specialist in het UCHealth Neurosciences Center in Aurora, Colorado. “Een combinatie van meerdere factoren heeft waarschijnlijk een sterkere invloed.”

Voedingsmiddelen

Het vermijden van sommige voedingsmiddelen kan helpen het te voorkomen, maar is hoogstwaarschijnlijk niet de grootste factor van de trigger. “Hoewel veranderingen in voeding nuttig kunnen zijn, is een meer holistische aanpak die zich richt op een gezonde levensstijl en een evenwichtig dieet cruciaal”, legt Wilhour uit. “In sommige gevallen kunnen medische ingrepen nodig zijn voor een effectief migrainemanagement.”

Ondanks dat migraine moeilijk verklaarbaar is, kan weten welke voedingsmiddelen en dranken veel voorkomende triggers zijn, helpen bij het voorkomen van toekomstige aanvallen.

Alcohol

“Hoewel alcohol zelf een potentiële factor is, is het ook aannemelijk dat bepaalde componenten in verschillende alcoholische dranken als triggers kunnen dienen”, stelt Wilhour. “Van alcohol is bekend dat het vaatverwijding veroorzaakt, waardoor bloedvaten opzwellen.” Alcohol kan uitdrogend werken, wat ook een aanval kan veroorzaken.

Als je graag een glas wijn drinkt, is het goed om te weten dat rode wijn vaker in verband wordt gebracht met een migraineaanval, vanwege de van nature voorkomende stof tyramine. Tyramine komt ook voor in een paar andere migraineveroorzakers, waaronder pure chocolade en oude kaas. “Er wordt ook gespeculeerd dat migraineaanvallen geassocieerd worden met de aanwezigheid van bepaalde biogene amines (histamine, tyramine, fenylethylamine, enz.) die in theorie hoofdpijn kunnen veroorzaken”, zegt Dr. Teshamae Monteith, universitair hoofddocent klinische neurologie en hoofd van de hoofdpijnafdeling aan de Universiteit van Miami Miller School of Medicine.

Chocola

Chocola schijnt helaas ook een migraine-aanval te kunnen versterken, al hebben onderzoekers hier verschillende meningen over.  “Er wordt gedacht dat cacao de afgifte van serotonine beïnvloedt, wat mogelijk bijdraagt aan de pathogenese van migraine”, legt Wilhour uit. “Hoewel chocolade serotonine en zijn precursor tryptofaan bevat, met hogere gehaltes in 85% cacao, hebben bestaande onderzoeken geen direct verband bevestigd met de inductie van migraine.”

Cafeïne

Net als alcohol heeft cafeïne een uitdrogend effect, wat migraine kan uitlokken. “Doorgaans raden we patiënten met migraine aan om cafeïne te beperken tot een kopje koffie (of cafeïnehoudende thee) op hetzelfde tijdstip elke dag (bij voorkeur voor de middag om goed te kunnen slapen).”

Oude kaas

Sommige gerijpte kaas bevat tyramine, dat ontstaat als de kaas gaat gisten. Dit betekent dat hoe ouder (en geuriger) de kaas is, hoe meer tyramine hij bevat. “Er wordt aangenomen dat verhoogde niveaus van tyramine migraine kunnen veroorzaken bij gevoelige mensen,” aldus Wilhour. “Het is bekend dat tyramine de bloeddruk beïnvloedt en het vrijkomen van neurotransmitters zoals noradrenaline kan beïnvloeden, wat een oorzaak kan zijn voor migraine.” Oeii..

Gerookt en verwerkt vlees

Eet je wel eens salami, bacon of prosciutto? Dan kun je daar misschien maar beter mee stoppen als je vaak migraine hebt. Deze worsten kunnen nitraten en nitrieten bevatten.”Nitraten kunnen worden omgezet in stikstofmonoxide, een signaalmolecuul dat een rol speelt bij de regulatie van de bloedstroom”, aldus Wilhour. “Veranderingen in de bloedstroom worden geassocieerd met migraine en de productie van stikstofmonoxide kan bijdragen aan deze veranderingen. Bovendien kunnen nitraten de nervus trigeminus activeren (een zenuw die betrokken is bij de pijnbaan van migraine) en het vrijkomen van ontstekingsneuropeptiden veroorzaken.”

Vasten

Geen voedingsmiddelen, maar wel een manier van eten wat te maken kan hebben met migraine. Als we een of twee maaltijden overslaan, daalt onze bloedsuikerspiegel. Kleine veranderingen in je bloedsuikerspiegel kunnen al finaal zijn voor migraine. Om migraine te voorkomen, kun je het beste snacks boordevol proteïne eten. En vergeet vooral niet om genoeg water te drinken!

Lees ook: Feit of fabel: koffiedrinken na vijf uur zorgt voor een slechte nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron:  Huffpost | Beeld: Adobe Stock