redacteur

Verstopping is bepaald geen pretje

Hoewel we er niet graag over praten, zijn er heel veel mensen die weleens last hebben van een moeilijke stoelgang. Volgens het Voedingscentrum kun je al van verstopping spreken als je minder dan 3 keer per week naar de wc gaat voor een zogenoemde grote boodschap. Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang, kun je flinke buikpijn en krampen krijgen. Gelukkig hoef je er niet mee rond te blijven lopen en kun je er iets aan doen. Deze vier voedingsmiddelen doen wonderen voor je darmen en helpen je snel van dat ongemakkelijke en opgeblazen gevoel af.

Het draait allemaal om de vezels.

Vezels

Bij een verstopping zijn vezels je beste vrienden. Ze zorgen er namelijk niet alleen voor dat je lang vol zit, maar ook dat je darmen goed blijven werken. De Maag Lever Darm Stichting geeft aan dat je op ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag moet rekenen. De volgende producten bevatten lekker veel van die vezels:

1. Bonen

Het eten van bonen is een super gezonde manier om veel vezels binnen te krijgen. Zo bevat 100 gram kidneybonen bijna 6,5 gram vezels. Kapucijners bevatten 8 gram vezels per 100 gram en gekookte bruine en witte bonen maar liefst 11,33 gram!

2. Granen en zaden

Het verschilt natuurlijk per brood en de dikte van een sneetje, maar een volkoren boterham levert gemiddeld 7 gram vezels. Ben je niet zo’n liefhebber van brood en eet je liever yoghurt? Roer hier dan eens muesli, havermout, tarwezemelen of lijnzaad doorheen. Deze etenswaren bevatten heel veel vezels. Bij 100 gram tarwezemelen krijg je zelfs 44 gram vezels binnen! Als dat je stoelgang niet op gang brengt…

3. Gedroogd fruit

Dadels en vijgen zijn een gezond en lekker tussendoortje. En daar zullen je darmen het volledig mee eens zijn! Gedroogde vijgen bevatten bijna 10 gram vezels per 100 gram en dadels ongeveer 7,5 gram.

4. Noten

Met een handje noten doe je je darmen ook een plezier. 100 gram gemengde, ongezouten noten leveren 6 gram vezels. Nog een voordeel: noten stillen je trek! Neem dus gerust een handje noten als gezonde snack.

Naast letten op je voeding, kan het ook helpen om voldoende water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag) en regelmatig te bewegen!

Lees ook: Buikpijn? Sla deze 5 drankjes even over

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health, Libelle | Beeld: Unsplash