redacteur

Gooi deze voedselresten niet weg, ze zijn nog heel nuttig!

Schillen van groente en fruit gooien we vaak zonder erbij na te denken in de prullenbak. Wat moeten we er immers nog mee? Nou, meer dan je misschien zou denken! Sommige voedselresten kun je namelijk nog heel goed gebruiken voor andere doeleinden. Wist je bijvoorbeeld dat je van olijfolie die over datum is heel eenvoudig een make-up remover kunt maken? Denk in het vervolg na het koken dus nog eens goed na of je die aardappelschillen of pompoenpitten écht weg moet gooien. Van de onderstaande 10 etenswaren kun je de restjes nog prima gebruiken.

1. Watermeloenschillen

Wist je dat de schil van een watermeloen je liefdesleven een boost kan geven? Uit een studie van de universiteit van Texas blijkt dat de schil van deze ronde vrucht een hoge concentratie citrulline bevat, een stofje dat goed is voor de bloedsomloop – ook in de intieme delen -. Om meer plezier te beleven tussen de lakens, kun je de schil bijvoorbeeld verwerken in een smoothie of een wokschotel. In de laatste smaakt de harde korst van de watermeloen een beetje naar courgette.

2. Bananenschillen

Per jaar worden wereldwijd 40 miljoen ton bananenschillen weggegooid, zo bleek uit een onderzoek uit 2013. Zonde, want je kunt een bananenschil bijvoorbeeld gebruiken om leren schoenen op te poetsen en ze weer te laten glanzen. Ook is een schil een goede vervanger voor een pleister, door het genezende stofje kalium dat hij bevat. Wrijf met de binnenkant van de schil over de wond en je zult zien dat deze sneller zal helen!

3. Zaadlijsten pompoen

Wanneer je een pompoen gebruikt in je gerechten, verwijder je voor gebruik de zaadlijsten. Waarschijnlijk gooi je deze weg, maar in het vervolg kun je ze ook gebruiken om een gezichtsmasker van te maken! Pompoen zit bomvol met anti-oxidanten en vitaminen A, C en E en is daarmee super goed voor je huid. Meng de pompoenresten met een halve theelepel honing, een halve theelepel melk en een kwart theelepel kaneel. Breng het mengsel op je gezicht aan en laat dit tien minuten zitten. Was daarna je gezicht goed en voilà: je huid zal weer stralen!

4. Aardappelschillen

Geen geld voor de spa? Aardappelschillen zijn perfect voor het laten verdwijnen van donkere kringen rond je ogen. Het geheim is het bestanddeel kojinezuur, een stofje dat je huid lichter maakt en zich in de schil van aardappels bevindt. Snijd overgebleven aardappelschillen in twee stukjes en leg deze op je ogen, gedurende tien minuten. Het sap zal in je huid trekken en de donkere kringen verlichten. Voor het beste resultaat herhaal je deze behandeling twee keer per week.

5. Oud brood

Dat je van oud brood croutons of broodkruim kunt maken is wel bekend, maar wist je dat het ook prima dienst doet als gum?  Wanneer je strepen of vlekken op de muren hebt, kun je een stukje brood gebruiken om deze weg te krijgen. Verwijder hiervoor de korst en wrijf vervolgens met een stuk brood over de plek op de muur. Hij zal onmiddellijk verdwijnen!

Lees meer op de volgende pagina.

Pagina 1/2