Sabine

Had je enig idee dat een stokbrood zo makkelijk te maken is?

Een stokbroodje royaal besmeren met kruidenboter is een bezigheid die vaste prik is tijdens de barbecue, maar ook tijdens het gourmetten. Wel een snackje voor elk seizoen eigenlijk. Stokbrood is met vrijwel elk smeersel heerlijk, maar wat natuurlijk nog lekkerder is, is wanneer je het stokbrood zelf maakt. En dat is dus helmaal niet zo lastig.

Dit heb je nodig:

  • 355 gram water op kamertemperatuur
  • 5 gram droge gist
  • 540 gram ongebleekte bloem
  • 10 gram zout
  • (olijf)olie

Zo maak je het:

  • Doe in een grote kom de gist, het bloem en het zout. Schenk het water hierbij en meng met een spatel. Dek de kom daarna af met een schone theedoek en laat het deeg 20 minuten rijzen.
  • Kneed na de 20 minuten rust het deeg tot deze soepel en licht plakkend is. Dit kan wel even duren. Vorm hier daarna een bal van.
  • Doe een klein beetje olie in een andere kom en doe de deegbal in de kom. Smeer daarna een klein beetje olie over de bovenkant van het deeg. Doe dit met een kwastje zodat er niet te veel olie aan de deegbal komt. Dek dit daarna af met een natte theedoek. Laat het deeg minstens 3 uur rijzen tot deze is verdubbeld in het volume.
  • Bestrooi na het rijzen een glad oppervlak met wat bloem en deponeer hier je deegbal op. Duw de lucht eruit en rol het deeg in een rechthoek van ongeveer 15 bij 20 centimeter. Vouw daarna de punten naar binnen en leg het deeg met de punten naar beneden terug in de ingevette kom. Laat het deeg daarna weer 3 uur rijzen.
  • Haal het deeg daarna uit de kom en verdeel dit in drie gelijke stukken. Rol elk stuk tot een rechthoek en rol ze daarna op in de lengte zodat er drie stokbroodvormen overblijven.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de broden op. Zorg ervoor dat de broden met de naden naar beneden liggen en dat er 10 centimeter tussen de stokbroden zit.
  • Bestrooi de broden daarna met een beetje bloem en dek het af met vershoudfolie. Laat het nog een uur rijzen. Verwarm vlak voordat het uur voorbij is, de oven voor op 230 graden.
  • Maak na het rijzen met een mesje ondiepe sneden in de broden.
  • Kook water en doe water in een ovenschaaltje. Zet dit ovenschaaltje in de oven met de broden. Bak ze daarna in 20 minuten goudbruin.

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Uit Pauline’s keuken, AH | Beeld: Pixabay