Christel

Het is een fluitje van een cent

Radler: half bier, half citrussap, deze verfrissende Duitste drank is de laatste jaren uiterst populair. Zowel mensen die wel van bier houden als mensen die deze drank liever overslaan, doen zich vooral in de zomer graag tegoed aan het citroenbier.

Geschiedenis

In 1920 werd Radler geïntroduceerd door Franz Kugler. Het verhaal gaat dat een grote groep fietsers na hun tocht door het Bavariaanse landschap smachtten naar een verkoelend biertje. De fietsers kwamen bij de Herberg van Herr Kugler aan voor een drankje. Er ontstonden echter meteen stressvlekken in de nek van de uitbater, want na een snelle rekensom kwam hij tot de ontdekking dat hij lang niet genoeg bier had om iedereen te voorzien van een koude versnapering. Hij lengde het bier daarom aan met limonade met prik en noemde de drank ‘Radler’ wat fietser in het Duits betekent. De creatie werd binnen no-time populair en werd bekroond als ‘sportdrankje’ onder fietsers. Anno 2020 is het drankje nog steeds populair, maar niet alleen als sportdrankje. Wil je de drank zelf maken? Hier is het recept:

Wat heb je nodig voor drie drankjes?

  • 60 milliliter water
  • 20 gram suiker
  • Sap van halve grote citroen
  • Sap van een halve limoen
  • 340 milliliter spa rood
  • 450 milliliter Duitse Pils (denk aan Bit­bur­ger Pre­mi­um Pils)

Wat moet je doen?

  • Doe het water en de suiker in een pan en laat dit koken. Laat het voor drie minuten sudderen. Laat het suikerwater koelen en schenk dit daarna in een grote kan.
  • Schenk de citroen-, limoensap en spa rood in de kan en roer dit goed door. Proef de drank en voeg eventueel nog wat meer citroen- of limoensap toe.
  • Verdeel de drank over drie bierglazen en serveer met een schijfje citroen of limoen.
  • Variatietip: zin in een Radler die nog wat fruitiger is? Vervang de spa rood dan door Ginger Ale.

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Cooking Light | Beeld: Pexels