Ingrediënten
  • 150 gram ongezouten roomboter + extra om mee in te vetten
  • Zout
  • 200 gram extra pure chocolade (>70%), grof verhakt
  • 90 gram lichte basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 90 milliliter Guinness
  • Optioneel: clotted cream of slagroom
Redactie Kookfans
20 + 20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 150 gram ongezouten roomboter + extra om mee in te vetten
  • Zout
  • 200 gram extra pure chocolade (>70%), grof verhakt
  • 90 gram lichte basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 90 milliliter Guinness
  • Optioneel: clotted cream of slagroom

Vier dit Ierse feestje in stijl met een boozy lekkernij!

Vandaag is het weer zover: St. Patrick’s Day wordt gevierd. Dit betekent dat in Ierland (en op andere plekken in de wereld) iedereen zich groen uitdost en de feestdag viert met allerlei lekkernijen. Zo ook deze heerlijke Guinness-puddinkjes. Vol van smaak en met een kléin vleugje Guinness. Aan de slag – of zoals ze in Ierland zeggen: A ligean ar dul!

Zo maak je de chocoladepuddinkjes met Guinness:

  • Verhit de oven voor op 200°C (180°C heteluchtoven of stand 6 op een gasoven) met een bakplaat bovenin om op te warmen
  • Vet vier kleine ramekins van ø9×5 centimeter in en zet aan de kan.
  • Doe de boter, chocolade, en een flinke snuf zout in een hittebestendige kom. Zet deze bovenop een pannetje met water en smelt au bain marie. Blijf continu roeren tot alles goed gesmolten en gemengd is. Zet daarna aan de kant om een beetje te laten afkoelen.
  • In een grote kom, meng de suiker en eieren met een elektrische garde. Je mengsel is klaar als dit licht van kleur is, ongeveer dubbel het volume heeft, en in stijve pieken overeind blijft staan.
  • Vouw het chocolademengsel rustig door de geklopte eieren.
  • Giet nu het beslag in de ramekins en zet deze op de verwarmde bakplaat. Bak ze vervolgens in 18 minuten af tot de rand hard gebakken is en het midden nog zacht en goovey is.
  • Haal ze uit de oven en laat ze een minuutje afkoelen.
  • Schep eventueel een dot clotted cream of wat verse slagroom in het midden.
  • Eet smakelijk!

Variatietip: geen trek in clotted cream of slagroom? Schep dan eens een bolletje ijs in het midden. Vanille, karamel, of misschien zelfs iets fruitigs? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees ook: Recept: runderstoofpotje met Guinness

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: BBC Good Food | Beeld: Videostill Byron Talbott