Naomi

Deze bietenbitterbal is echt goddelijk!

Soms moet je gewoon even gekke dingen proberen, zodat je weer eens wat nieuws op tafel kunt zetten. Dit is zo’n experiment en wauw; dit moet je gewoon eens geprobeerd hebben. Daarna smaken de andere varianten gewoon echt minder lekker.

Aanschouw de BBB: Bietenbitterbal!

Wat heb je nodig? ( voor 30 stuks)

  • 250 gram bietjes, gekookt
  • 300 milliliter (groente)bouillon
  • 4 blaadjes gelatine (of agar agar)
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 1 theelepel dille
  • anderhalve theelepel komijnzaad
  • 3 gesplitste eieren + 2 hele eieren
  • 300 gram paneermeel
  • 2 theelepels mosterd
  • peper en zout
  • olie om in te frituren

Wat moet je doen?

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Smelt de boter in een steelpan en doe de bloem erbij. Bak dit op heel laag vuur voor ongeveer 3 minuten. Giet nu de bouillon erbij en klop dit goed door elkaar met een garde.
  • Zet het vuur nu hoog en breng het aan de kook.  Blijf roeren tot het mengsel dik wordt en gaat glazen. Proef ook of het niet meer melig smaakt.
  • Haal de pan nu van het vuur en doe de geweekte gelatineblaadjes erbij, nadat je het hebt uitgeknepen. Doe nu ook de biet, dille, komijn en eierdooiers erdoor. Breng het op smaak met zout en peper en dek de pan af en laat het 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Rol er balletjes van.
  • Zeef het paneermeel en scheid het grove deel van het fijne deel op aparte borden.
  • Klop de eiwitten samen met de hele eieren los.
  • Rol de balletjes eerst door het fijne paneermeel, dan door het ei en dan door het grove deel.
  • Laat het nu 1 uur afgedekt in de koelkast staan.
  • Verhit de olie op 180 graden en frituur de balletjes in 2-3 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Margriet | Beeld: Videostill, YouTube