Sabine

Dit is een makkelijkere manier om stoofvlees klaar te maken!

Is stoofvlees jouw lievelingsmaaltje en is het iets wat je regelmatig klaarmaakt? Dan weet je dat dat vlees eerst uren op het vuur moet garen voordat je je tanden er eens in kunt zetten. En dat vlees moet jij dan eerst continu in de gaten houden. Kan het niet makkelijker? Jawel, dat kan!

Bij de traditionele bereiding suddert het vlees uren, maar dat hoeft niet!

Klaarmaken
Misschien kun je het je bijna niet voorstellen, maar stoofvlees kan gewoon in de oven! Het kan in sommige gevallen zelfs beter zijn om het in de oven te schuiven, want in dit kookapparaat is de temperatuur veel beter te regelen én de warmte circuleert dan beter rondom je maaltje. Daar houden de voordelen echter niet op: je zult op deze manier namelijk ook geen aangebakken bodem krijgen en het vlees wordt door de regelmatige warmte veel malser! Hoe je dan precies te werk moet gaan? Wij vertellen je het:

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kilo rundvlees (laat dit eerst op kamertemperatuur komen)
  • flinke klont boter
  • bloem
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 4 wortelen, in schijfjes en geschrapt
  • 600 milliliter bruin bier
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 bruine boterham
  • 3 eetlepels mosterd
  • handje peterselie

Zo maak je het:

  • Zet een pan (die ook geschikt is voor de oven) op het vuur en smelt hierin de boter. Bestuif het vlees ondertussen licht met bloem en schroei het vlees daarna dicht in de boter. Laat het vlees opstaan tot het een mooie bruine korts krijgt. Maak ondertussen op smaak met wat peper en zout. Haal het vlees daarna uit de pan en zet apart.
    Doe de uien en wortelen in dezelfde pan en bak tot het gaar is. Doe daarna het vlees weer in de pan en giet het bier erbij.
  • Leg de tijm en laurierblaadjes bij elkaar en gebruik een stukje keukentouw om hier een boeketje van te maken. Doe het daarna in de pan.
  • Voorzie de boterham van een laagje mosterd en leg de boterham (met de besmeerde kant naar onderen) in de pan.
  • Verwarm de oven voor op 90 graden en zet de pan met vlees in de oven zodra de oven is voorverwarmd. Laat het vlees hier zo’n 2,5 à 3 uur in garen. Wil je dat het vlees sneller gaar is? Kies dan voor een hogere temperatuur, maximaal 150 graden en houd het vlees goed in de gaten tot het mals is.
  • Breng het vlees daarna eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Gebruik de peterselie om het geheel te garneren en serveer. 

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pixabay