Je kunt er niets aan doen dat je geen spruitjes lust!

Kun jij de geur van spruitjes niet uitstaan en moet je er echt niet aan denken om ze op te eten? Dan wist je waarschijnlijk al dat je zeker niet de enige bent die de groene bolletjes niet lust: heel veel mensen vinden spruitjes heel erg vies. 

En dat is geen toeval!

Wetenschap

Wanneer je spruiten op tafel zet is de kans groot dat je kinderen een vies gezicht trekken en verontwaardigd uitroepen dat ze de groente niet lusten. Sommige mensen leren ervan te houden en kunnen de groente op latere leeftijd wel waarderen, maar anderen komen nooit over hun spruitjesfobie heen. Hoe kan het toch dat iedereen op een bepaald punt in zijn of haar leven te maken krijgt met een afkeer voor de groene groente? Dr. Adam Cunliffe, voedingswetenschapper en docent aan de London South Bank University legt het uit.

Negatieve connotatie

Volgens Dr. Cunliffe heeft het allemaal te maken met een psychologisch negatieve connotatie. Dit betekent dat als iemand iets niet lust, dit in het meerendeel van de gevallen te maken heeft met een negatieve ervaring uit het verleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boze ouders die hun kinderen tóch de groente hebben laten eten. Deze negatieve ervaring zorgt ervoor dat je het eten als ‘vies’ bestempelt. Maar naast een psychologische is er ook een biologische reactie die zorgt voor een afkeer van bepaalde groenten.

Bitter

Zo heeft giftig eten over het algemeen een bittere smaak. Hierdoor vindt ons lichaam bittere smaken niet prettig en is het heel logisch dat we ook de bittere spruitjes niet zo lekker vinden. Daarnaast draagt de geur van spruitjes nou ook niet echt bij aan de aantrekkelijkheid van de groente: de overheersende geur zorgt er niet voor dat we de groente graag op ons bordje hebben liggen. Bij elkaar opgeteld moet je je dus over zowel psychologische, biologische als zintuigelijke factoren heen zetten voordat je spruitjes lekker gaat vinden.

Mocht je het nu wel heel graag willen leren eten? Dan moet je het receptje op de volgende pagina eens proberen: zo lust iedereen het!

Pagina 1/2