Sabine

We verklappen alvast: ze zijn natuurlijk allebei niet supergezond

Een patatje op z’n tijd moet natuurlijk kunnen (uiteraard met een lekker sausje en een snack erbij). Bij de snackbar kun je naast gewone patat ook kiezen voor raspatat. En hoewel beide patatsoorten natuurlijk uit de frituur komen, waren wij toch wel benieuwd of de een minder slecht voor je is dan de ander. 

De samenstelling

Hoewel ze allebei worden bereid in de frituur en ze allebei bij de snackbar verkrijgbaar zijn, zit er natuurlijk wel wat verschil tussen raspatat en gewone patat. Bij gewone patat wordt een aardappel natuurlijk in patatvorm gesneden en gefrituurd. Bij raspatat ligt dat wat ingewikkelder. Raspatat wordt namelijk gemaakt van aardappelpoeder – de aardappel is bewerkt tot een poeder. Daarna wordt het dik gemaakt met onder andere water en melk. Vervolgens wordt het door een machine geperst waardoor een patatvorm ontstaat, en daarna wordt het gefrituurd.

Meer calorieën

Het klinkt misschien ‘gezond’ dat er melk is toegevoegd aan raspatat, maar echt gezond maakt het je patatje nog niet. Er zit namelijk maar erg weinig in. Wel zit er best een verschil in het aantal calorieën. In een portie gewone patat van 175 gram zit 450 calorieën. Dezelfde hoeveelheid raspatat daarentegen bevat 520 calorieën. Dat is wel ietsjes meer dan gewone patat. Qua voedingswaarden zit er niet echt een groot verschil tussen de twee.

De bereiding en servering

Of je liever raspatat of gewone patat eet, hangt natuurlijk af van je voorkeur. Als je op de calorieën probeert te letten kun je dan het beste voor gewone patat kiezen. Al heeft de bereiding en de servering een grotere invloed. Frituur jij de friet in olie? Dan bevat je snack meer calorieën dan wanneer je het bereidt in de oven of in de airfryer. Ook ligt het er natuurlijk aan met welk sausje jij jouw patatje eet. Mayonaise is lekker romig, maar het bevat veel meer vet dan ketchup.

Hoe jij jouw patatje ook wilt eten, wij willen je op het hart drukken dat het op z’n tijd prima kan. Lekker van genieten dus, of je raspatat nu uit de frituur komt en gegeten wordt met volle mayonaise of uit de oven met een likje ketchup.

Lees ook: Wat is het verschil tussen airfryer-patat en gewone patat?

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Hoeveel Calorieën, Culy | Beeld: Simonia Lone (Unsplash)