Wanneer voeg jij knoflook toe in de pan?

Wat is er lekkerder bij een gerecht dan een teentje knoflook? Wij gebruiken het vrijwel dagelijks. Door de pasta, in een marinade of als we wokken: het kan werkelijk overal bij. Het hoort dan vaak ook bij de eerste stappen van vrijwel elk recept; fruit een uitje en knoflook voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. 

Maar volgens knoflookteler Kees Huijbrechts is dat de verkeerde volgorde!

Volgorde

Wij fruiten altijd een uitje en knoflook voordat we bijvoorbeeld groente of vlees in een pan doen. Maar volgens Huijbrechts doet dit de specerij geen recht. Als je ze tegelijkertijd in de pan doet, verbrandt de knoflook terwijl de ui nog lekker aan het fruiten is. De twee hebben verschillende kooktijden!

Fructose

Knoflooktenen bevatten daarnaast meer fructose, wat ervoor zorgt dat ze veel sneller bruin worden. Volgens de knoflookteler is de beste manier om eerst de ui te laten fruiten en pas een paar minuten later de knoflook toe te voegen. Zo verbrandt het niet en blijft de smaak veel beter behouden. Er zijn ook andere bereidingswijzen; gaar de tenen bijvoorbeeld zachtjes in hun geheel, dit zorgt voor een heerlijk milde en zoet-notige smaak. Dat is behalve veel lekkerder ook praktisch en goedkoper, omdat je er zo minder van nodig hebt. En of je nu snijdt, perst, of raspt; voor de smaak maakt het weinig uit. “Het is maar net wat je zelf het makkelijkst vindt. Maar hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe meer allicine er vrijkomt.”

Bedankt Kees, wij weten hoe we het voortaan aanpakken!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet| Beeld: Wikimedia Commons, gran