Desy

Gooi je kliekjes nooit meer weg!

Laten we even eerlijk zijn: de decembermaand is een dure aangelegenheid. Wie Sinterklaas én kerst viert voelt dit al helemaal in zijn of haar portemonnee. Gelukkig kun je genoeg doen om de feestdagen iets minder duur te maken. Een van die dingen is je kliekjes in het kerstdiner verwerken. Zo ga je ook voedselverspilling tegen! 

En hoe kun je beter geld besparen dan door een kerstdiner op tafel te zetten met producten die je toch al in huis had? Deze gerechten kun je maken met dingen die je al in huis hebt!

1. Aardappelgratin
Met niets meer of minder dan aardappelen, geraspte kaas, room, knoflook en ui maak je een heerlijke aardappelgratin. Dit doe je door de aardappelen, ui en knoflook in dunne plakjes te snijden en ze in laagjes in een ingevette ovenschaal te leggen. Roer een beetje geraspte kaas door de room en schenk dit over de aardappelen zodat ze helemaal bedekt worden. Zet 45 minuten in een oven van 180 °C.

2. Quiche met oud brood
Met oud brood kun je heel gemakkelijk een quiche maken door de bodem en zijkanten van een ingevette springvorm met oud brood te bedekken. Mix groenten door elkaar en leg deze in de springvorm. Klop twee eieren los in een kommetje met wat melk en schenk dit over de quiche heen. Bedek met geraspte kaas en doe een halfuur in een voorverwarmde oven van 200 °C.

3. Bananenpannenkoekjes van rijpe bananen
Als je nog op zoek bent naar een lekker dessert of ontbijtje voor op kerstochtend en je een aantal rijpe bananen in huis hebt, dan moet je echt deze bananenpannenkoekjes eens maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is 1 rijpe banaan, 2 eieren en een beetje kaneel ter garnering. Prak de banaan in een kommetje en mix hem met twee eieren. Verwarm olie in een koekenpan, doe een beetje beslag in de pan en bak de pannenkoekjes om en om bruin.

Lees ook: Handig om te weten: 8 tips om minder eten te verspillen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Taste