In een minuut kom je erachter of jouw lichaam koolhydraten goed kan verteren

Radicaal bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet schrappen is eigenlijk nooit een goed idee. Ook geen goed idee: pizza’s, pasta’s en broden bij de vleet eten. Maar wat ís dat lekker. Hoe kan het alleen dat sommigen dan meteen aankomen en anderen niet? Het heeft allemaal te maken met hoe goed je koolhydraten verteert. Het verschilt per persoon hoe snel dit gaat. Benieuwd of jij koolhydraten goed kan verteren? Met deze test kom je erachter.

De ongezouten crackertest

De Amerikaanse arts en wetenschapper Sharon Moalem doet veel onderzoek naar DNA. Hij doet dit omdat hij meer wil weten over welke voeding het beste aansluit bij jouw DNA. Moalem ontdekte dat je een ‘crackertest’ kunt doen om te achterhalen of jouw lichaam koolhydraten goed kan verteren. Je hoeft er niet voor naar een lab, die crackertest kun je gewoon thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een ongezouten cracker.

Smaakverandering

In de documentaire The Truth About: Carbs voert dokter Xand van Tulleken de crackertest uit bij studenten. Zij moeten dertig seconden op een ongezouten cracker kauwen en de hand opsteken als de smaak verandert in hun mond. Bij de een verandert de smaak al na 17 seconden, bij de ander pas na 35 seconden en sommigen ervaren helemaal geen verschil.

Koolhydraten verteren

In het onderzoek van Moalem stelt de wetenschapper dat je mond een hoge concentratie amylase-enzymen heeft als de smaakverandering in korte tijd plaatsvindt. Een hoge concentratie hiervan is gunstig voor de vertering van koolhydraten. Hoe hoger de concentratie amylase-enzymen, hoe makkelijker je lichaam koolhydraten verteert. Hoe dat precies zit? De enzymen kunnen grote zetmeelmoleculen, afkomstig uit de koolhydraten, opbreken in kleinere suikermoleculen. Om die reden ervoeren de studenten met een hoger concentratie amylase-enzymen een zoetere smaak na een tijdje kauwen op de cracker.

Lees ook: Diëtist onthult hoeveel koolhydraten je nu écht mag eten op een dag

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle eten | Beeld: Unsplash