Ingrediënten
  • 2 eieren, hardgekookt
  • 400 gram kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 appel (Jonagold)
  • 3 zoetzure augurken
  • 10 zilveruitjes
  • 200 gram gebraden fricandeau (vleeswaren)
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 8 cherrytomaten, gehalveerd
  • 3 takjes peterselie
  • 75 gram veldsla
Robby
30 min.
6 - 8 pers.
Ingrediënten
  • 2 eieren, hardgekookt
  • 400 gram kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 appel (Jonagold)
  • 3 zoetzure augurken
  • 10 zilveruitjes
  • 200 gram gebraden fricandeau (vleeswaren)
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 8 cherrytomaten, gehalveerd
  • 3 takjes peterselie
  • 75 gram veldsla

Typisch Nederlands: een heerlijke huzarensalade!

We kennen het allemaal wel en we zijn er dol op: zo’n klein bakje met huzarensalade om even tussendoor op te peuzelen. De heerlijke salade met aardappel en rundvlees is een heerlijk tussendoortje, maar als maaltijd is ‘ie ook erg goed te pruimen!

De oorsprong van de naam huzarensalade is niet goed bekend. Er zijn wel verhalen in omloop.

Oorsprong

Zo waren huzaren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die al snel ‘huzarensalade’ zou zijn genoemd. Goed, de geschiedenisles is weer voorbij, we gaan de keuken in!

Hoe maak je het? 

  • Kook de aardappelen in ongeveer 5 minuten gaar, giet hierna af en laat even afkoelen.
  • Ondertussen schil je de appel en snijd je deze in blokjes.
  • Snijd de augurken en de zilveruitjes fijn en de varkensfricandeau in stukjes.
  • Schep in een kom de aardappel, appel, augurk, zilverui, doperwten en het vlees door elkaar. Schep de azijn en de mayonaise erdoor.
  • Breng de salade royaal op smaak met peper en zout en zet tot gebruik (ca. 1 uur) afgedekt in de koelkast.
  • Pel de eieren en snijd elk in 8 partjes.
  • Halveer de tomaatjes en snijd de peterselie fijn.
  • Schep de salade als berg in het midden van een platte schaal en strijk glad.
  • Verdeel de veldsla eromheen. Garneer met de partjes ei, cherrytomaatjes en peterselie…. Eet smakelijk!

Lees ook: Maak vanavond deze heerlijke romige pasta met garnalen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Wikipedia, Metukkalihis