Ingrediënten
  • Voor het deeg: 500 g bloem
  • 7 g droge gist (of 15 g verse gist)
  • 75 g suiker
  • 75 g suiker
  • 75 g suiker
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 250 ml volle melk
  • 75 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 200 g rozijnen
  • 100 g krenten
  • 50 g gekonfijte sinaasappelschil (optioneel)
  • 50 ml rum (optioneel, voor het weken van het fruit)
  • Voor de amandelspijs: 200 g amandelmeel
  • 150 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Voor de afwerking: Poedersuiker (voor het bestuiven)
  • 50 g gesmolten boter (om te bestrijken)
Lisa Pover
35 - 45 min.
8-10 pers.
Ingrediënten
  • Voor het deeg: 500 g bloem
  • 7 g droge gist (of 15 g verse gist)
  • 75 g suiker
  • 75 g suiker
  • 75 g suiker
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 250 ml volle melk
  • 75 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 200 g rozijnen
  • 100 g krenten
  • 50 g gekonfijte sinaasappelschil (optioneel)
  • 50 ml rum (optioneel, voor het weken van het fruit)
  • Voor de amandelspijs: 200 g amandelmeel
  • 150 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Voor de afwerking: Poedersuiker (voor het bestuiven)
  • 50 g gesmolten boter (om te bestrijken)

De kerststol is een traditioneel feestbrood dat niet mag ontbreken op de kersttafel. Met zijn zachte, luchtige deeg, rijkelijk gevuld met rozijnen, krenten en een heerlijke laag amandelspijs, brengt het de smaken van de feestdagen samen. Bestrooid met poedersuiker en vaak besmeerd met een beetje gesmolten boter, is het een heerlijk zoet begin van een feestelijke kerstontbijt of als smakelijke traktatie bij de koffie. Dit zelfgemaakte recept voor kerststol is perfect voor een gezellige, warme sfeer tijdens de feestdagen!

Ingrediënten:

  • Voor het deeg:
    • 500 g bloem
    • 7 g droge gist (of 15 g verse gist)
    • 75 g suiker
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel kaneel
    • 1/2 theelepel nootmuskaat
    • 250 ml volle melk
    • 75 g boter (op kamertemperatuur)
    • 1 ei
    • 200 g rozijnen
    • 100 g krenten
    • 50 g gekonfijte sinaasappelschil (optioneel)
    • 50 ml rum (optioneel, voor het weken van het fruit)
  • Voor de amandelspijs:
    • 200 g amandelmeel
    • 150 g poedersuiker
    • 1 eiwit
    • 1 theelepel citroensap
    • 1 theelepel vanille-extract
  • Voor de afwerking:
    • Poedersuiker (voor het bestuiven)
    • 50 g gesmolten boter (om te bestrijken)

Bereiding:

1. Fruit marineren (optioneel):

  • Week de rozijnen, krenten en gekonfijte sinaasappelschil (indien gebruikt) in de rum of een beetje water gedurende minimaal 30 minuten.

2. Amandelspijs maken:

  • Meng het amandelmeel, poedersuiker, eiwit, citroensap en vanille-extract in een kom tot een gladde pasta. Zet apart.

3. Het deeg maken:

  • Meng de bloem, droge gist, suiker, zout, kaneel en nootmuskaat in een grote kom.
  • Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en smelt de boter erin. Voeg het mengsel bij de droge ingrediënten, samen met het ei.
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Voeg de uitgelekte rozijnen en krenten toe en kneed ze voorzichtig door het deeg.
  • Laat het deeg in een ingevette kom rusten, bedekt met een schone theedoek, op een warme plaats voor ongeveer 1,5 uur, of totdat het deeg verdubbeld is in volume.

4. De stol vormen:

  • Druk het gerezen deeg uit op een licht bebloemd oppervlak. Vorm het deeg tot een ovaal en rol het amandelspijs in de vorm van een langwerpige cilinder. Leg de amandelspijs in het midden van het deeg.
  • Vouw het deeg eromheen en vorm het tot een langwerpig brood. Zorg ervoor dat de uiteinden goed gesloten zijn.
  • Plaats het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nog 30-45 minuten rijzen.

5. Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 180°C (160°C voor hete lucht).
  • Bak de kerststol 35-45 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en een tik op de onderkant hol klinkt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

6. Afwerking:

  • Bestrijk de stol direct na het bakken met de gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.

Tips:

  • Je kunt de kerststol een dag van tevoren maken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • De kerststol is het lekkerst als je het op de dag zelf of de dag erna eet, maar je kunt het ook in stukken snijden en in de vriezer bewaren voor later.

Deze kerststol is heerlijk als ontbijt of tussendoortje tijdens de feestdagen!