Om deze 4 redenen is goed kauwen op je eten zo belangrijk

Fabiën

Kauwen heeft zo zijn voordelen

Sommige mensen hebben hun avondmaal binnen een paar minuten op en anderen nemen de tijd om hun eten eerst goed te vermalen door te kauwen. Dat laatste is ook het beste, want kauwen is heel belangrijk om de volgende vier redenen.

Goed voor de spijsvertering

Goed kauwen is ten eerste goed voor je spijsvertering. Het wetenschappelijke tijdschrift Quest sprak met voedingswetenschapper Guido Camps van de Wageningen Universiteit. Camps is van mening dat kauwen goed is, maar dat het advies van minstens 36 keer malen niet per se nodig is. “Maar de voedingsstoffen in bepaalde voedingsmiddelen worden wel beter opgenomen als je de hap eerst goed fijnmaalt”, zo stelt Camps. Met name plantaardig voedsel heeft baat bij veel kauwen. “Voedingsstoffen in groenten en zaden zitten verpakt in een vliesje. Die vliezen maken het moeilijk voor je maag en darmen om het voedsel te verteren.” Aan je ontlasting is goed te zien of je je voeding goed vermaalt hebt. Is het voedsel nog intact in je ontlasting? Dan heeft je lichaam volgens Camps de kans niet benut om alle vitamines en voedingsstoffen eruit te halen.

Goed voor je gebit

De speekselproductie in je mond dat ontstaat door goed te kauwen beschermt de mond en het gebit. Speeksel spoelt de mond en voorkomt hechting van bacteriën aan de tanden en herstelt het glazuur. Daar komt bij dat speeksel de zuren uit voeding neutraliseert, waardoor het glazuuroppervlakte beter beschermd is. Kaakspieren worden daarnaast door goed te kauwen optimaal getraind, wat resulteert in een supersterk gebit. Wat willen we nog meer?

Voorkomt opgeblazen gevoel

Heb je snel last van een opgeblazen gevoel? Dan kan goed kauwen ook een uitkomst bieden om dit gevoel na het eten te verminderen. Door goed te kauwen voorkom je dat je bij elke keer dat je slikt lucht inneemt. Daarnaast kan gasvorming ontstaan door onverteerde voedselresten in de dikke darm. Beide factoren kunnen verminderd worden door goed te kauwen en dus een opgeblazen gevoel voorkomen.

Goed voor je geheugen

Jep, kauwen is ook nog eens heel goed voor je geheugen. Door kauwen gaat je hartslag namelijk omhoog, wat zorgt voor een betere doorbloeding van je brein. Je wordt door kauwen niet per se slimmer, maar je geheugen wordt wel sneller! Is dat even mooi meegenomen.

Lees ook: Good to know: kun je kaas eigenlijk invriezen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels