Rowan Hattu

Gelukkig is het geen hogere wiskunde

Als je in de schappen van de supermarkt kijkt, zitten ze volgeladen met verschillende soorten ontbijtgranen. En om het nóg ingewikkelder te maken, wordt het assortiment elk jaar groter. Helaas moet je voor granola – hoewel het erg populair is – flink in de buidel tasten. Iets minder dus! Maar geen zorgen, want gelukkig kun jij de pijn een beetje verzachten door op déze manier zelf granola te maken. 

Granola

Gelukkig is zelf granola maken niet moeilijk. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een koekenpan en natuurlijk je favoriete ingrediënten. Lekker makkelijk, toch? Natuurlijk is er wel een gouden regel als jij je in het proces van het maken van granola stort. Zo heb je voor elke zes delen droge ingrediënten, één deel natte ingrediënten nodig. Deze veelgebruikte ingrediënten kunnen onder andere havermout, spelt, noten en zaden zijn. Natte ingrediënten zijn onder andere (kokos)olie en ahornsiroop.

Droge ingrediënten

Om te beginnen, begin je bij de droge ingrediënten. Zo kun je gaan voor de oude vertrouwde havervlokken, maar kun je ook gaan voor gepofte quinoa of rijst, stukken rijstwafel of gerst. Voor die finishing touch kun je nog wat zaden, pitten en ongezouten noten toevoegen. Ben je daar niet zo’n fan van? Ga dan voor bijvoorbeeld zonnebloempitten, lijnzaad en/of chiazaad. De keuze is reuze!

Hou jij meer van zoete dingen? Voeg er dan wat gedroogd fruit aan toe zoals cranberry’s, mango, banaan of rozijnen. Ook niet geheel onbelangrijk: vergeet de specerijen en smaakmakers niet! Denk hierbij aan een vanillestokje, speculaaskruiden of cacaopoeder.

Natte ingrediënten

Dan gaan we door naar de natte ingrediënten. Met deze ingrediënten is het de bedoeling dat je je granola krokant maakt. Wat je bij natte ingrediënten meteen al goed moet onthouden, is dat je hier sowieso een vetstof bij nodig hebt. Kom je er even niet uit met deze vetstof? Wij geven je een paar voorbeelden. Ga te allen tijde voor een neutraal smakende plantaardige olie. Denk hierbij aan kokosolie, lijnzaadolie of zonnebloemolie. Daarnaast kun je ook nog experimenteren met (noten)pasta’s zoals pindakaas. Een beetje ahornsiroop eroverheen en je bent klaar om aan te vallen!

Een tip om je granola nóg lekkerder te maken: rooster de meest basic muesli in de koekenpan en voeg hier wat ahornsiroop en zonnebloemolie aan toe. Smullen maar!

Ook lekker: Recept: luchtige carrot cake pancakes

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels