Ingrediënten
  • 375 gram bladerdeeg, ontdooid
  • 400 gram varkensvlees (worstjes of gehakt)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 1/4 theelepel gedroogde chili
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel sesamzaad
Maayke
40 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 375 gram bladerdeeg, ontdooid
  • 400 gram varkensvlees (worstjes of gehakt)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 1/4 theelepel gedroogde chili
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel sesamzaad

Een banketstaaf mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het heerlijke avondje

We kennen natuurlijk allemaal de traditionele banketstaaf. Deze letter van bladerdeeg gevuld met spijs is een van Nederlands favoriete zoetigheden tijdens pakjesavond. Wil je het roer omgooien en dit jaar voor een hartige banketstaaf gaan in plaats van een klassieke banketletter? Probeer dan dit recept met pittige worst als vulling eens!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Varkensvlees

Het is belangrijk om vooraf een vleessoort van goede kwaliteit te kiezen voor in de banketstaaf.  Varkensvlees- of worstjes lenen zich het beste voor dit Sinterklaasrecept. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf kwalitatief gehakt te kopen en deze op smaak te brengen met kruiden. De keuze is aan jou!

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Strooi wat bloem op een schoon aanrecht.
  • Leg de plakken bladerdeeg uit en plak eventueel wat plakken aan elkaar. Zorg dat je een rechthoek van ongeveer 15 bij 50 centimeter overhoudt.
  • Knijp het varkensvlees uit het omringende vel en verdeel het vlees in het midden van het bladerdeeg.
  • Gebruik je gehakt? Leg deze dan op dezelfde manier uit over het bladerdeeg.
  • Breng het vlees op smaak met de specerijen en smeer er een royale laag mosterd over.
  • Vouw het bladerdeeg over het vlees en druk het goed dicht. Er mogen geen sappen ontsnappen tijdens het bakken, dus zorg dat alles naadloos aansluit. Met een beetje water kun je het bladerdeeg makkelijker aan elkaar plakken.
  • Leg de staaf op een bakplaat bekleed met bakpapier en zorg dat staaf met de naad naar onderen ligt.
  • Vorm de banketstaaf naar wens: in een letter of een andere vorm.
  • Bestrijk het bladerdeeg met een geklutst ei en bestrooi de staaf met sesamzaadjes.
  • Bak de banketstaaf 3o minuten in de oven tot deze goudbruin van kleur is.
  • Serveer de staaf in stukken met een lekkere saus naar keuze. Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: spruitjes uit de Airfryer met zoet-pittige saus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: videostill