Ingrediënten
  • 500 gram tomaten, grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 1 sjalot, fijn gehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel komijnzaad, fijngemaakt in de vijzel
  • 1 eetlepel kaneel
60 min.
4 pers.

Hollandse gehaktballetjes in een Spaans jasje!

Zin in een lekker kruidig gerecht? Dan moet deze gehaktballetjes eens proberen. Niet zomaar een gehaktbal, maar een Spaanse gehaktbal; ook wel albóndigas genoemd. Heel simpel en toch heel erg lekker. Lees hier hoe je ze maakt!

Spaanse gehaktballetjes, ook wel albóndigas genoemd, is van oorsprong een Arabisch gerecht. De gehaktballetjes worden geserveerd in tomatensaus en hebben een kruidige smaak door de toevoeging van kaneel en komijn. Traditioneel gezien vallen de gehaktballetjes onder de tapa, maar je kunt ze natuurlijk ook prima als avondeten eten. Serveer bijvoorbeeld met deze Spaanse aardappelschijfjes en pesto-plukbrood voor een lekkere maaltijd! Lees op de volgende pagina wat je nodig hebt en hoe je het klaarmaakt.

Zo maak je het

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan. Snijd het sjalotje en bak het in een paar minuten glazig. Voeg de tomaten, knoflook, Spaanse peper en paprikapoeder toe en breng aan de kook. Laat dit ongeveer tien minuten op laag vuur pruttelen. Neem dan een staafmixer en mix de saus eventjes goed. Breng op smaak met zout, peper en een eetlepel tomatenpuree. Doe het gehakt in een kom of op een bord en kruid met komijnzaad, kaneel, peper en zout. Kneed door het gehakt en draai hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan tot ze zijn dichtgeschroeid. Wanneer de balletjes bruin worden haal je ze uit de koekenpan en schep je ze in de saus. Laat de saus 15 minuten op laag vuur pruttelen om de balletjes verder te garen. Serveer met lekker pesto-plukbrood!


Pagina 2/2

Ingrediënten
  • 500 gram tomaten, grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 1 sjalot, fijn gehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel komijnzaad, fijngemaakt in de vijzel
  • 1 eetlepel kaneel