Ingrediënten
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 schijfjes stokbrood
  • 6 rauwe hazelnoten
  • 6 rauwe amandelen
  • 2 geroosterde paprika's uit pot
  • 1/2 theelepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie + 60 milliliter om mee te bakken
  • Snufje zout en peper
  • 200 gram manchego
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel melk
  • 1 ei
  • 60 gram broodkruimels
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Optioneel: verse peterselie om te garneren
redacteur
55 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 schijfjes stokbrood
  • 6 rauwe hazelnoten
  • 6 rauwe amandelen
  • 2 geroosterde paprika's uit pot
  • 1/2 theelepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie + 60 milliliter om mee te bakken
  • Snufje zout en peper
  • 200 gram manchego
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel melk
  • 1 ei
  • 60 gram broodkruimels
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Optioneel: verse peterselie om te garneren

Knapperige kaas met een heerlijke dipsaus

Met kaas kun je altijd bij ons aankomen. Of het nu mozzarella, feta of oer-Hollandse Goudse kaas is: we eten het maar wát graag. De laatste tijd zijn we vooral gek op de Spaanse manchego-kaas. Voorheen dipten we de plakjes kaas vaak in wat vijgenchutney, totdat we deze gefrituurde variant ontdekten. In combinatie met de Romescosaus is het één van onze favoriete snacks. Serveer jij deze gefrituurde manchego binnenkort ook bij de borrel?

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Ontdoe de tomaten van hun kroontjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, samen met twee hele knoflooktenen en de schijfjes stokbrood. Snijd met een mes een kruisje in de bovenkant van de tomaten en snijd ook de teentjes knoflook iets in.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de groentes en het stokbrood 15 minuten. Haal de plaat uit de oven en verwijder de teentjes knoflook en de schijfjes stokbrood. Leg apart. Doe de plaat met de tomaten terug in de oven en bak nogmaals 15 minuten.
  • Haal de tomaten uit de oven en laat ze afkoelen. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en rooster hierin de hazelnoten en amandelen 3 à 4 minuten op middelhoog vuur.
  • Wanneer de tomaten voldoende zijn afgekoeld, kun je ze pellen, samen met de teentjes knoflook. Doe de ontvelde tomaten en de teentjes knoflook in een keukenmachine. Doe ook de schijfjes stokbrood, 1 rauw teentje knoflook, de geroosterde hazelnoten en amandelen, de geroosterde paprika, rode wijnazijn en de olijfolie erbij. Breng op smaak met zout en peper. Vermaal het geheel in de keukenmachine tot een egaal mengsel en zet apart.
  • Verwijder de schil van de manchego en snijd de kaas in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Neem drie kommetjes. Doe in het eerste kommetje de bloem. Doe in het tweede kommetje de melk en een ei en mix goed. In het derde kommetje doe je de broodkruimels en de gedroogde rozemarijn.
  • Neem een plak manchego en wentel deze door de bloem. Haal de plak vervolgens door het eimengsel en als laatste door de broodkruimels. Leg op een bord. Doe ditzelfde met de rest van de plakken manchego.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verhit hierin de olijfolie. Leg de plakken manchego in de pan en bak elke kant 30 seconden.
  • Doe de romescosaus in een kom en zet op een bord. Leg de plakken manchego op het bord, om het kommetje heen. Garneer eventueel met wat verse peterselie.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: deze makkelijke kaassoufflé kan haast niet mislukken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Spain on a fork | Beeld: Videostill