Kookfans

Lekker cola-tje voor de dorst?

Let jij op je gezondheid? Vast wel! Het is algemeen bekend dat frisdrank niet heel goed voor je is, maar wat er nu naar buiten is gekomen is toch wel erg confronterend! Wij schrokken ons een hoedje van wat er allemaal gebeurd met je lichaam wanneer je een blikje Cola drinkt. Trek je eigen conclusie maar… want lekker blijft het natuurlijk wel, haha!

Dit onderzoek gaat over het drinken van een blikje Coca-Cola of Pepsi Cola. De naam cola is afkomstig van de coca-plant, dat is al een voorteken als je even doordenkt. Lees de uitkomst van dit bizarre onderzoek op de volgende pagina.

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je een glas cola drinkt:

Binnen 10 minuten. Je krijgt zeker 10 theelepels suiker binnen! De enige reden waarom je niet overgeeft van al die zoetigheid is door de toevoeging van fosforzuur (E338) als smaakversterker.

Binnen 20 minuten. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog waarna je lever alle suiker omzet in vet. Op dat moment is er meer dan genoeg suiker voorhanden.

Binnen 40 minuten. De opname van cafeïne door je lichaam is voltooid. Je pupillen zijn vergroot, je bloeddruk stijgt en je lever loost de suiker naar je bloed. De adenosinereceptoren in je brein zijn geblokkeerd waardoor je slaperigheid wordt afgeremd.

Binnen 45 minuten. De aanmaak van dopamine neemt toe, wat het genotscentrum in je brein stimuleert. Heroïne heeft dezelfde werking.

Binnen 60 minuten.  Het fosforzuur calcium verbindt magnesium en zink met elkaar in je darmen. Dit geeft opnieuw een boost aan je metabolisme. De suiker en kunstmatige zoetstoffen versnellen ook de afscheiding van calcium. Ook zorgt de vochtafdrijvende werking van cafeïne ervoor dat je naar de WC moet. Magnesium, calcium of zink dat op weg was naar je botten zal worden uitgescheiden, evenals natrium, elektrolyten en water.

Je verlangt na dit proces naar meer suiker. Mogelijk raak je geïrriteerd of voel je je slomer. Al het water uit het blikje Coca-Cola komt er via de urine weer uit, maar niet voordat het belangrijke voedingsstoffen heeft opgenomen die het lichaam had kúnnen gebruiken om je lichaam te hydrateren of sterke botten en tanden te maken.

Bekijk het filmpje voor meer informatie:

Lees ook: Deze koolhydraatarme pannenkoeken zijn de perfecte vervanger van de normale pannenkoek

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Beeld: Pexels