Ingrediënten
  • 200 g pure chocolade (min. 70%)
  • 180 g ongezouten roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 100 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • Snuf zout
  • 6-8 verse vijgen, in plakjes of gehalveerd
  • 50 g gepelde pistachenoten, grof gehakt
  • 1 el honing (optioneel, voor glans)
Lisa Pover
60 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 200 g pure chocolade (min. 70%)
  • 180 g ongezouten roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 100 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • Snuf zout
  • 6-8 verse vijgen, in plakjes of gehalveerd
  • 50 g gepelde pistachenoten, grof gehakt
  • 1 el honing (optioneel, voor glans)

Deze cake is intens, aards en verleidelijk – met een rijke chocoladebasis, sappige vijgen en knapperige pistachenoten. De combinatie van zoet, nootachtig en een vleugje bitter maakt het een perfect dessert voor een avond met kaarslicht, rode wijn of sterke espresso. Serveer ‘m warm met een lepel crème fraîche of koud als luxe taart.

 

Bereiding

1. Voorbereiden

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).

  2. Bekleed een springvorm (ca. 22 cm) met bakpapier en vet de randen in.

2. Chocoladebasis maken

  1. Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of op laag vuur in een pannetje. Laat iets afkoelen.

  2. Klop in een andere kom de eieren met de suiker en vanille luchtig (ca. 2-3 min).

  3. Meng het chocolademengsel erdoor.

  4. Spatel bloem, amandelmeel en zout erdoor tot een egaal beslag.

3. Opbouw

  1. Giet het beslag in de springvorm.

  2. Verdeel de vijgen over de bovenkant en druk licht aan.

  3. Strooi de pistachenoten eroverheen.

  4. (Optioneel) Besprenkel met een beetje honing voor een mooie glans.

4. Bakken

  1. Bak de cake in ca. 40 minuten gaar. Hij mag in het midden nog een beetje smeuïg zijn.

  2. Laat afkoelen in de vorm. Serveer lauwwarm of volledig afgekoeld.