Soms is het leven simpel en precies goed. Deze citroen granita is het ultieme zomerijsje: friszuur, ijskoud en heerlijk verkwikkend. Perfect na een etentje, als lichte afsluiter op een warme dag of gewoon als tussendoortje in de zon. Je hebt er geen ijsmachine voor nodig: alleen een vork, wat geduld en een paar goede citroenen.
Bereidingswijze:
1. Suikersiroop maken
Verwarm het water met de suiker in een pannetje. Roer tot de suiker volledig is opgelost (niet laten koken). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Citroen toevoegen
Voeg de citroenrasp en het citroensap toe aan de afgekoelde siroop. Meng goed. Voeg eventueel de limoncello toe.
3. Invriezen en schrapen
Giet het mengsel in een ondiepe schaal (bijvoorbeeld een ovenschaal). Zet in de vriezer en schraap elk half uur met een vork los om ijskristallen te vormen. Herhaal dit gedurende ca. 3-4 uur tot de granita volledig bevroren en luchtig is.
4. Serveren
Schep de granita in mooie glazen of schaaltjes. Garneer eventueel met een blaadje munt of een schijfje citroen.