Desy

Het kost je een beetje tijd, maar dan heb je ook wat!

Nederland is broodland! Als één van de weinige landen eten we in Nederland bijna dagelijks brood. Helaas is het brood uit de supermarkt niet altijd even gezond (en lekker). Reden genoeg om het eens zelf te maken. Wel een dagje van tevoren, het deeg moet lang rijzen! 

Dit heb je nodig voor een brood:

  • 900 gram bloem
  • 2,5 theelepel zout (ongeveer 14 gram, maar minder kan ook)
  • halve theelepel droge gist (ongeveer 2,5 gram)
  • 580 milliliter water
  • variatietip voor bruin brood, 450 gram tarwebloem en 450 gram brood bloem

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten in een grote schaal zodat je alles makkelijk kunt mixen tot een kleverig stuk deeg.
  • Bedek de schaal met huishoudfolie voor ongeveer 12-18 uur om te laten rijzen. Het duurt wel lang, maar dan heb je ook wat!
  • Als het deeg goed heeft kunnen rijzen, dan is het wat donkerder van kleur, heeft het luchtbelletjes en geeft het een sterke gistgeur af.
  • Leg nu een vel bakpapier op het aanrecht en bestrooi dit met bloem. Doe ook een beetje bloem op je handen zodat het niet blijft plakken.
  • Leg het deeg op het bakpapier en strooi hier nog wat bloem overheen. Vouw het deeg tot een mooie en stevige bol door de kanten van het deeg over elkaar heen te vouwen en de randen naar de onderkant toe trekken.
  • Herhaal deze stappen een aantal keer en leg het deeg opnieuw op een groot vel bakpapier. Bestrooi wederom met bloem en vouw de hoeken van het bakpapier om het deeg heen.
  • Leg er een theedoek overheen en laat het deeg nog twee uur rijzen.
  • Verwarm na 1,5 uur rijzen de oven voor op 220 graden en zet een gietijzeren pan in de oven.
  • Haal het deeg uit de theedoek en haal voorzichtig de hete pan uit de oven. Doe het deeg in de pan, plaats de deksel erop en zet de pan in de oven. Bak 40 minuten.
  • Haal na 40 minuten de deksel van de pan af en laat het brood nog even 10 minuten bakken; hierdoor krijg je een knapperige en bruine korst.
  • Laat het brood even in de pan afkoelen, haal het eruit en laat helemaal afkoelen.

Ook leuk: zo maak je zelf stokbrood!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: archief | Beeld: Pexels