Ingrediënten
  • Voor de appelcidersiroop:
  • 475 milliliter appelcider
  • 300 gram suiker
  • Schil van twee grote appels
  • 2 eetlepels citroensap
  • Rasp van 1 citroen
  • Voor de cake:
  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 55 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 4 grote eieren
  • 60 milliliter zure room
  • 250 gram bloem
  • Voor het glazuur:
  • 2 eetlepels boter
  • 2 theelepels appelcider
  • 1/2 theelepel citroensap
  • Snufje zout
  • 35 gram poedersuiker
Marlieke
30 min. + 1 uur 15 min. wachttijd min.
10-12 pers.
Ingrediënten
  • Voor de appelcidersiroop:
  • 475 milliliter appelcider
  • 300 gram suiker
  • Schil van twee grote appels
  • 2 eetlepels citroensap
  • Rasp van 1 citroen
  • Voor de cake:
  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 55 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 4 grote eieren
  • 60 milliliter zure room
  • 250 gram bloem
  • Voor het glazuur:
  • 2 eetlepels boter
  • 2 theelepels appelcider
  • 1/2 theelepel citroensap
  • Snufje zout
  • 35 gram poedersuiker

Appelcider is een heerlijk drankje om mee te bakken!

Bakken met appels pakt vaak goed uit, maar wist je al dat bakken met appelcider net zo’n succes is? Voor deze zoete, zachte cake verwerken we het drankje in een heerlijke siroop voor over een cake. Daar gaan we een lekker dikke plak van afsnijden na een lange herfstwandeling. Smullen!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de appelcider-cake:

  • Zet een pannetje op halfhoog vuur en verwarm daarin de ingrediënten voor de siroop: de appelcider, suiker, appelschil, citroensap en citroenrasp. Laat het mengsel sudderen en roer regelmatig door. Na ongeveer 25 minuten moet de siroop zijn ingedikt en de appelschil bijna doorzichtig zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm in met een beetje olie of boter en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de boter en roomkaas met een elektrische mixer tot een luchtig geheel, in ongeveer 3 minuten. Voeg dan de maïzena, kaneel, bakpoeder en zout toe en mix nog 1 minuut.
  • Voeg een voor een de eieren toe aan de beslagkom. Meng het ei steeds goed door de rest van het beslag voordat je het volgende ei toevoegt. Blijf ongeveer 3 minuten mixen tot het beslag nog luchtiger en zachter is geworden. Voeg tot slot de zure room toe.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem en de appelcidersiroop toe aan het beslag. Houd 4 eetlepels appelcidersiroop achterwege. Schenk het beslag in de cakevorm en strijk glad.
  • Bak de cake ongeveer 1 uur en 15 minuten. Een tandenstoker moet dan schoon uit het midden van de cake komen. Bestrijk de warme cake met de overgebleven appelcidersiroop en laat volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen het glazuur. Verwarm al roerend de boter in een pannetje op laag vuur. Haal de boter van het vuur zodra hij lichtbruin begint te kleuren. Voeg dan de appelcider, citroensap, een snufje zout en poedersuiker toe en meng tot een glad glazuur.
  • Schenk het glazuur over de afgekoelde cake. Eet smakelijk!

Ook lekker: Appel-karamel nacho’s

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Videostill Delish