Amerikaanse zalm die verkocht is bleek onder andere cocaïne te bevatten

Je houdt van vis of je houdt niet van vis, de meesten van ons zijn daar toch tamelijk kieskeurig in. Maar voor degenen die wel van vis houden staat zalm meestal hoog in de rangorde, het is een van de meest gegeten vissoorten ter wereld. Natuurlijk is Nederland een echt visland we zijn beroemd en berucht om met name onze paling en haring, maar ook hier is zalm mateloos populair.

Wat als we je vertellen dat er vorig jaar een reële kans is geweest dat er er zalm in de winkel heeft gelegen die afkomstig was uit de Verenigde Staten waar mogelijk cocaïne in heeft gezeten? En dat is nog niet alles, er bleken ook sporen van maar liefst 81 verschillende medicijnen en gezondheidsproducten in te zitten, waaronder cafeïne, Prozac, cholesterolremmers, insectenspray en ibuprofen. Zo, eet smakelijk! De zalm werd gevangen in de buurt van de plaats Seattle, in de staat Washington.

De zalm bevind zich in de Puget Sound, dat is een zeearm van de Stille Oceaan. De zalm zit als het ware zwaar aan de drugs en aan de medicijnen. Die komen via het rioolwater in het weefsel van de vissen terecht. Toxicoloog Jim Meader van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA geeft aan dat de concentraties hoger zijn dan verwacht, dat geldt althans voor de monsters die zijn verzameld in september 2014.

De zalm die het betreft is de Chinook zalm. Het probleem bleek groter dan gedacht, want zelfs vissen die in schoon water zouden moeten zwemmen bleken allerlei chemicaliën te bevatten. Dat is zorgwekkend omdat de meeste chemicaliën die de onderzoekers tegenkwamen niet zijn gereguleerd en ook niet actief worden gecontroleerd.

De jonge Chinook zalmen die door de Puget Sound trekken sterven twee keer zo snel. De oorzaak van dit vroegtijdig overlijden kan de cocktail van chemicaliën zijn, aangezien ze het gedrag, de groei, het immuunsysteem en de voortplanting van de vissen kunnen beïnvloeden. Dat is niet alleen schadelijk voor de vissen zelf, maar uiteindelijk ook voor de commerciële visserij.

De wetenschappers stellen dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de gezondheidsrisico’s. De aangetroffen hoeveelheden zijn zo laag dat ze geen negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid, of je zou letterlijk de hele dag alleen maar zalm uit het betreffende gebied moeten eten, maar dat doet natuurlijk niemand. Oke dat klinkt aannemelijk, maar wij zijn toch niet helemaal overtuigd, zelfs niet als wetenschappers dit proberen te sussen. Minstens zo belangrijk is natuurlijk de de vraag wat de vergiftiging op de lange termijn doet met het getroffen gebied.

Of de besmette zalm ook daadwerkelijk in Nederlandse supermarkten heeft gelegen die afkomstig is uit de omgeving Seattle is niet duidelijk. Waar rook is, is vuur denken wij dan maar. In het betreffende gebied rondom de zeearm staan 106 waterzuiveringsinstallaties en die verwerken ruim 40.000 kilogram medicijnen en chemicaliën. Of de roofdieren die de vissen eten ook vol medicijnresten zitten is niet bekend. Zo, en wat staat er vanavond bij jullie op het menu? Een zalmgerecht misschien? Laat je er vooral niet van weerhouden hoor.

Beeld: Pixabay