Maayke

Onderschat de waarde van een goede nachtrust niet

Ben jij degene die voor je gevoel altijd zit te klagen dat je zoveel honger hebt? En betrap jij jezelf er op dat je regelmatig wat snacks snaait gedurende de dag? Het kan zijn dat al die honger wordt veroorzaakt door maar één ding: slaaptekort. 

Let er maar eens op, als je een nacht slecht hebt geslapen heb je de volgende dag waarschijnlijk veel sneller honger.

slaaptekort honger

Lipiden

Allemaal leuk en aardig dat je vanwege slaaptekort veel meer eet dan anders, maar waar komt dit nou precies door? Op de universiteit van Chicago en Brussel hebben ze hiervoor een onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat je lichaam meer lipiden aanmaakt als je lichaam weinig nachtrust heeft gehad. Lipiden zijn een soort van vetachtige stoffen die in je bloed belanden en onder meer het stofje endocannabinoïde bevatten. Dit specifieke stofje zorgt er dan weer voor dat eten net wat lekkerder smaakt. Gevolg: je hebt overal trek in. Daar komt ook nog eens bij dat slaaptekort ervoor zorgt dat het lichaam minder energie heeft gedurende de dag. Dit gebrek aan energie wil het lichaam opvullen met zo veel mogelijk calorieën.

Goede nachtrust

En hoe ze dit op de universiteit van Chicago en Brussel onderzocht hebben? De deelnemers van het onderzoek, die allemaal verschillende slaappatronen hebben, mochten de hele dag onbeperkt snaaien van een groot buffet. Personen die slechts 4,5 uur hadden geslapen aten veel meer dan de personen die een normale nachtrust hadden gehad. Toch meer weer op tijd naar bed vanavond en voldoende slaapuurtjes pakken dus!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Vivia | Beeld: Unsplash