Christel

Iedereen zal ervan smullen!

Wil je eens wat maken dat zowel vleeseters, vegetariërs en veganisten lekker vinden en mogen eten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze falafel is makkelijk om te maken en bovendien vindt bijna iedereen dit lekker.

Falafel is een gerecht dat zijn oorsprong kent in het Midden-Oosten. Het zijn verrukkelijke gefrituurde balletjes die gemaakt zijn van kikkererwten. Het wordt gegeten als vleesvervanger, maar ook carnivoren zijn dol op deze balletjes. Vooral wanneer falafel op een pitabroodje met een goede klodder knoflooksaus wordt gegeten is het overheerlijk. Ook kun je de balletjes serveren met hummus, uiensaus of yoghurtsaus. Je kunt falafel zowel bakken als frituren, maar om het wat gezonder te houden, leggen we in dit recept uit hoe je ze bakt.

Wat heb je nodig voor 20 stukjes falafel?

  • 250 gram kikkererwten
  • 25 gram peterselie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 á 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • snufje baksoda
  • halve eetlepel komijnpoeder
  • halve eetlepel chilipoeder

Wat moet je doen?

  • Doe de kikkererwten in een kom die gevuld is met water en laat ze ’s nachts weken. Dit moet zo’n 12 á 14 uur.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de peterselie fijn en doe dit in een keukenmachine samen met een ui, knoflook, bloem, baksoda en zout en peper. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed is vermengd. Let op: de kikkererwten moeten geen puree worden.
  • Schep het kikkererwtenmengsel in een grote kom en voeg de rest van de kruiden toe en roer dit goed door. Voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het kikkererwtenmengsel in 20 porties. Maak hier balletjes van en druk deze vervolgens een beetje plat.
  • Leg de falafel op de bakplaat en vet ze in met een beetje olijfolie.
  • Bak de bovenkant van de falafel tien minuten, draai de balletjes om en bak de onderkant vervolgens tien tot vijftien minuten zodat de falafel lekker knapperig wordt.
  • Serveer de falafel met pitabrood en knoflooksaus.
  • Geniet ervan!

Tip: veel mensen lusten geen koriander, maar dat hoort er eigenlijk wel in. Ben jij wel een korianderfan? Gebruik dan zo’n 12 gram peterselie en 12 gram koriander.

Probeer ook:

Bron: Home Cooking Adventure | Beeld: videostill Home Cooking Adventures