Renée Bootsma

Dit wisten we nog niet!

Spruitjes zijn een heerlijke groente, maar helaas brengen ze altijd een vieze geur met zich mee. Misschien heb je ook al eens gemerkt dat na het koken van spruitjes je huis naar de typische spruitjeslucht ruikt. Voor ons is deze lucht toch altijd een beetje een drempel om deze lekkere groente klaar te maken. Gelukkig is deze geur te voorkomen en wij leggen je uit hoe. 

Vitaminebommetjes

Spruitjes zijn een gezonde groente, ze bevatten namelijk veel vitamine C. Een portie gekookte spruitjes van zo’n 200 gram bevat zelfs twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Daarnaast zijn spruitjes ook een bron van vitamine B6, vezels en kalium. Ook zitten ze vol met foliumzuur en vitamine K. Een echt vitaminebommetje dus!

Spruitjeslucht

De een vindt ze om te smullen, de ander gruwelt ervan. Deze groente is niet bij iedereen populair, maar dit kan ook komen door de spruitjeslucht. Zodra de spruitjes te lang gekookt worden, gaat het een beetje naar rotte eieren ruiken. Dit wordt veroorzaakt door de zwavel die vrijkomt tijdens het koken. Soms ruik je de geur de volgende ochtend nog, en wij begrijpen helemaal dat dit niet zo smakelijk ruikt. Gelukkig zijn er twee manieren om deze lucht te voorkomen.

Kooktijd inkorten

De eerste manier is om de spruitjes iets korter te koken. Na ongeveer 10 minuten komt de zwavelgeur namelijk pas vrij. Wanneer je de kooktijd dus iets inkort, zul je ze ook minder gaan ruiken. Hierdoor zullen de spruitjes wel wat harder zijn. Als je hier niet van houdt kun je een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken. Beiden zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt, wat dus ook de geur een beetje afremt.

Wokken of roosteren

De tweede manier is om de spruitjes anders te bereiden. Maak ze bijvoorbeeld klaar in de wok of rooster ze in de oven of airfryer. Snijd de spruitjes door de helft, besprenkel met een beetje olie en voeg nog wat kruiden toe naar smaak. Even roosteren en je hebt een heerlijk gerecht. Natuurlijk zul je de spruitjes wel een beetje ruiken, maar ze hebben lang niet zo’n sterke geur als tijdens het koken.

Ook lekker: Zo kom je van de hik af

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Maxvandaag, AH | Beeld: Pexels