31 januari 2024
Redactie Kookfans

Er zijn zoveel mogelijkheden!

Is jouw bestaande keuken toe aan een renovatie, of wil je zelfs helemaal een nieuwe keuken die lekker lang meegaat? Kies dan voor een moderne keuken! Moderne keukens zijn stijlvol, praktisch en tijdloos. De strakke lijnen zorgen voor evenwicht, het greeploze design creëert rust, moderne apparatuur geeft net dat beetje extra comfort om het koken nog gemakkelijker te maken.

Kookfans

Wil jij je keuken ook omtoveren tot een moderne keuken? Met deze handvatten creëer je eenvoudig een moderne inrichting in de keuken.

Kies je kleur

Kleuren vormen de basis van de moderne keuken. Omdat deze stijl rust uitstraalt, kies je voor lichte kleuren. Geen drukke prints of harde tinten, maar neutrale kleuren voor de grotere vlakken. Beige bijvoorbeeld, eierschaal of grijs. Heb je een kleinere keuken, kies dan voor lichtere tinten. Deze laten een ruimte groter lijken. Heb je een grotere keuken, dan mag je best voor een wat meer donkere tint kiezen, of gaan voor lichtere kleuren met een aantal donkere contrasten.

De rest van de keuken richt je in met twee of drie andere kleuren die goed met de basiskleur combineren. Kleuraccenten breng je aan met apparatuur of accessoires. Wat groene planten bijvoorbeeld, een rood broodrooster of blauwe voorraadbussen. Zet de kleuren verspreid over de ruimte zodat niet één deel van de keuken extra aandacht trekt door de bonte verzameling kleuren.

Twijfel je tussen verschillende kleuren? Maak dan een moodboard of neem een kleurenwaaier of kleurenstalen mee uit een verfwinkel of de bouwmarkt, zodat je deze in het licht van de keuken kunt bekijken.

Bepaal het licht

Licht is een belangrijk element in de keuken. Natuurlijk licht door de ramen heeft de voorkeur omdat dit de ruimtelijkheid vergroot. Nadeel van grotere ramen is wel dat je soms ongewenst licht hebt, bijvoorbeeld van de zon op een warme dag, of van een straatlantaarn in de avond.

Wil je zelf bepalen wanneer je licht in de keuken hebt? Kies dan voor zonwering binnen om je keuken koel te houden op warme dagen. Denk daarbij aan jaloezieën, plisségordijnen of vouwgordijnen. Heb je een dakraam? Kies dan voor rolgordijnen voor een dakraam. Rolgordijnen passen goed binnen een moderne inrichting met hun strakke uitstraling, ze zijn op maat te maken en verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren.

Heb je minder natuurlijk licht in de keuken? Kies dan voor verstelbare, dimbare spotjes. Zet ze in de juiste positie zodat er geen donkere hoekjes in de keuken zijn. Door te kiezen voor dimbaar licht bepaal je zelf de sfeer in de keuken. Praktisch en helder licht om bij te koken en sfeerlicht tijdens het eten of voor een gezellig avondje met het gezin of vrienden. Heb je een (grotere) eettafel? Daarboven staat een metalen of roestvrijstalen hanglamp goed.

Kies voor greeploos

Een moderne keuken wordt gekenmerkt door strakke lijnen. Dat betekent: geen tierelantijntjes, geen afgeronde hoeken en geen knoppen of grepen aan de deuren en laatjes. Moderne keukens hebben een gladde afwerking voor een rustige uitstraling. Greeploze deuren en laatjes open en sluit je met een zachte druk. Ook zijn ze vaak voorziening van een demping, zodat ze niet met een klap dichtvallen. Je kunt ook kiezen voor grepen die in de deur verwerkt zijn.

Kies voor een eiland

Heb je de vrije hand bij het inrichten van de keuken en heh je een grotere keuken? Kies dan voor een keukeneiland. Met een keukeneiland heb je extra werkruimte, extra opslag en je kunt er van alle kanten bij. Je hoeft dus niet over het fornuis te hangen om in de achterste pan te roeren, je loopt gewoon naar de andere kant van het eiland.

Heb je extra veel ruimte? Zet dan een paar barkrukken aan het keukeneiland, zodat het ook een plek wordt om samen te komen met het gezin of met vrienden, of zelfs een plek om te werken als je thuiswerkt.