25 oktober 2017
Naomi

Stop met voedselverspilling

Voedsel weggooien doen we allemaal echt veel te veel. Gemiddeld gooien we twee miljard kilo voedsel weg, superzonde! Als we dit niet zouden doen, dan zou dat een besparing opleveren voor ongeveer 340 euro per jaar. Zeker de moeite waard dus.

Als je deze tips volgt bespaar je geld en je bent milieuvriendelijk bezig. Win-win!

Kijken, ruiken en proeven

Dit klinkt niet heel lekker, maar een heel groot misverstand is dat iets altijd gelijk bedorven is als het over de houdbaarheidsdatum is. Dat is een misvatting. Sommige dingen kunnen veel langer goed blijven. Hagelslag en mayonaise zijn tot twee maanden na die tijd nog goed en dingen als olijfolie en honing tot wel twee jaar na de THT-datum! Natuurlijk kan de kwaliteit wel achteruit gaan, maar proef, ruik en kijk dus goed voordat je iets weggooit.

Let wel op: Dit geldt alleen voor de ‘tenminste houdbaar tot’ (THT), bij ‘te gebruiken tot’ (TGT) moet je geen risico nemen en het product wél weggooien. 

Lijstjes

Maak altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Als je dit niet doet, doe je vaak impuls aankopen en die belanden op hun beurt vaak weer in de vuilnisbak. Zonde! Uit onderzoek blijkt dat we minder kopen als we een lijstje maken en zo bespaar je dus geld en koop je geen overbodige dingen.

Invriezen

Rijst, stamppotten en pasta zijn prima in te vriezen. Zelfs groenten en fruit kan je invriezen als je het op de juiste manier doet. Hier hangt ook nog een groot voordeel aan, namelijk: als je geen zin hebt om naar de winkel te gaan of geen geld meer hebt dan heb je altijd wat in huis!

Nog meer tips? Kijk op pagina 2.

Pagina 1/2