15 augustus 2017
Desy

Tien dagen zonder suiker, kun jij het aan?

We eten allemaal zonder dat we het doorhebben veel meer suiker dan eigenlijk goed voor ons is; in koekjes, snoep en chocola maar ook in sauzen en soepen. Omdat we zoveel suiker consumeren is ons lichaam er aan gewend geraakt. Wat zou er dan gebeuren als je in één keer stopt met het eten van suiker? 

Boosdoener
Volgens verschillende voedingsdeskundigen is suiker de veroorzaker van vele gezondheidsklachten en is het ook de grootste oorzaak van obesitas. Sommige voedingsdeskundigen gaan zelfs zó ver dat ze beweren dat een hoge suikerinname wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van agressiviteit, allergieën, alvleesklieraandoeningen, astma, artritis, buikpijn, constipatie, ontstekingen en darmklachten. Of dit allemaal klopt is nog maar de vraag, maar dat we van 122 gram suikers die we per dag eten wat minder zouden kunnen maken is een feit.

Dopamine
Maar wat gebeurt er met je lichaam als je helemaal stopt met het eten van suiker? Door het eten van suiker wordt het ‘beloningssysteem’ in je hersenen in werking gezet. Dit houdt in dat er bij het eten van suiker dopamine vrijkomt in onze hersenen, wat ons gelukkig maakt en waardoor we suikerrijke voeding prefereren boven andere voeding. Des te lastiger wordt het dus als we proberen af te kicken van suiker, want wat gebeurt er dan als er geen dopamine-signaal meer ontvangen wordt?

Afkicken
De Amerikaan Andrew probeerde 40 dagen lang suiker af te zweren. Volgens hem waren de eerste dagen loeizwaar: “Het is alsof je aan het afkicken bent van drugs. Ik at automatisch meer koolhydraten om het tekort aan suiker te compenseren en de drang naar suiker was bijna onweerstaanbaar.” Proeven met ratten hebben aangetoond dat ratten die een sterke afhankelijkheid van suiker hadden en daarna de toegang tot suiker werd ontzegd last kregen van depressieve en angstige gevoelens. Of mensen deze effecten ondervinden moet nog aangetoond worden, maar met zekerheid is te zeggen dat het in één keer stoppen met suiker voor vervelende bijeffecten zoals hoofdpijn kan zorgen.

Resultaat
De eerste twee dagen na het stoppen met het innemen van suiker kunnen verschijnselen zoals hoofdpijn, futloosheid en een bijna onbedwingbare drang naar suiker ontstaan. Na de eerste dagen zal het energiepeil stabiliseren waardoor je je de hele dag fit voelt in plaats van pieken en dalen te hebben. Je smaak zal ook veranderen; wat je eerst niet zoet vond zal je opeens enorm zoet gaan vinden. Na tien dagen kun je je beter concentreren en voel je je veel minder vermoeid. Een wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dan tien dagen zonder suiker ervoor zorgt dat bloedsuikerspiegels, cholesterolwaarden en bloeddrukken weer naar een normaal niveau trekken. Het proberen waard dus!

Fan van dit bericht? Pin hem op Pinterest

Bron: Goed Gevoel | Beeld: Pexels