11 juli 2023
Yentl Feenstra

De maand juni gaf een sprankje hoop 

Een beetje kookfan heeft gemerkt dat de prijzen in de supermarkt de afgelopen tijd flink de pan uit zijn gerezen. Toch is er hoop: afgelopen maand stegen de prijzen iets minder hard dan de maanden ervoor. 

Prijzen minder hard gestegen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de producten en diensten gemiddeld 5,7 procent duurder zijn geworden dan een jaar eerder. De reden voor deze inflatie komt met name door de prijzen van brandstoffen en voeding. Al anderhalf jaar stijgen de prijzen elke maand met minimaal vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Een erg groot verschil dus.

Boter, melk en eieren

Hoewel de prijzen dus zijn gestegen, is het niet alleen maar slecht nieuws: boter, melk en eieren zijn namelijk in prijs gedaald. Zo kostte een pakje roomboter aan het begin van dit jaar ongeveer 2,59 euro en nu kost een pakje (merkloos) zo’n 2,25 euro. En als we NU.nl mogen geloven is de kans dan ook groot dat een pak melk tot wel 15 procent goedkoper kan zijn dan aan het begin van dit jaar. Ook eieren dalen in de prijs vergeleken met het begin van 2023. Waar we eerst gemiddeld 2,80 moesten neerleggen bij de kassa, is dat nu gezakt naar 1 euro minder.

Stijging

Toch stijgen er naast boter, eieren en melk genoeg andere producten in de prijs. Zo bereikte de prijs voor suiker dit jaar zelfs een recordhoogte. Ook uien zijn een flink stuk duurder geworden. Zo betaalde je eerst voor een zak uien 1,19 euro, en nu 2,30 euro. De oorzaak? Het natte voorjaar en de daaropvolgende droogte waardoor het een erg moeilijk jaar was voor de Nederlandse uien. Ah oh!

Lees ook: Oei: dit is de duurste supermarkt voor je boodschappen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels