Dit is waarom je ‘s avonds maar moeilijk je gezonde eetpatroon vast kunt houden

19 juli 2018
Desy

En met deze tip heb je ‘s avonds nog wél wat zelfbeheersing over

Je doet overdag zo je best om gezond te eten: je ontbijt met magere yoghurt, luncht met voedzame crackers of een gezonde salade en hebt nog net genoeg doorzettingsvermogen om ‘s avonds een mager visje met rijst en groenten te eten. Toch krijg je daarna onvermijdelijke trek in slechte voedingsmiddelen. 

Het resultaat: na een gezonde dag eet je een zak chips leeg.

Zelfbeheersing

Hoe kan dit toch? En hoe kun je ervoor zorgen dat je ook de avond een beetje gezond doorkomt? Volgens onderzoekers van de University of Texas A&M heeft dit alles te maken met zelfbeheersing. Wanneer je de hele dag op je voeding let heb je tegen de avond al heel veel van je doorzettingsvermogen verbruikt. Wanneer je die late night snack dan probeert te laten staan, heb je al je doorzettingsvermogen voor die dag al opgebruikt. Je hebt dan geen zelfbeheersing meer over en moet wel iets uit de snackla pakken en naar binnen werken. Volgens de onderzoekers heeft ieder mens namelijk maar een beperkte voorraad aan zelfbeheersing; dat je de verleiding dus af en toe niet kunt weerstaan is heel natuurlijk en ook helemaal niet erg.

Balans

Daarnaast is het natuurlijk ook heel menselijk om toe te geven aan deze eetbuien. Je kunt je nu eenmaal niet altijd netjes aan een dieet houden; dat is ook helemaal niet gezond en zeker ook niet aan te raden. Toch is het zaak om, als je wat kilo’s kwijt wil, een balans hierin te vinden. Geef dus af en toe toe aan de drang om iets slechts te eten, maar pak je dieet de volgende dag gewoon weer netjes op. En om de vreetbuien dan wel te kunnen weerstaan kun je bijvoorbeeld ‘s avonds een vezelrijke maaltijd nuttigen zodat je langer vol zit. Ook kun je ervoor kiezen om iets later aan de eettafel te schuiven dan normaal gesproken: je hebt dan later op de avond nog meer profijt van je volle gevoel en zorgt er zo voor dat je geen behoefte meer hebt aan een snack.

Lees ook: Goedkoper boodschappen doen? Hierop kun je besparen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Fem Fem | Beeld: Pixabay