15 februari 2018
Robby

Hoe krijg je je puber aan het gezonde voer?haha

Ouders met een puber weten dat het af en toe een behoorlijke beproeving kan zijn om er één in huis te hebben. Het ene moment zijn ze poeslief, het andere moment krijg je nog net geen bord naar je hoofd gesmeten en het enige waar ze zin in lijken te hebben is met een jumbozak chips in bed naar SpangaS kijken. 

Terwijl het juist belangrijk is dat pubers een beetje gezond eten, ze moeten er behoorlijk van groeien.

Basis in de jeugd

Het lijkt soms alsof je machteloos staat, maar uit onderzoek blijkt dat pubers wel degelijk vinden dat hun ouders een belangrijke rol spelen bij het sturen van hun eetgedrag. Het voorbeeld dat je stelt wordt misschien niet meteen gevolgd, maar vaak zie je dat een persoon op latere leeftijd weer terug gaat naar de basis die in de jeugd is gelegd. Als je kinderen leert dat gezond en gevarieerd eten vanzelfsprekend is hebben ze daar de rest van hun leven profijt van!

Praktische tips

  • Beperk het aantal tussendoortjes dat je in huis hebt. Wat er niet is kan je ook niet snacken! Zorg dat je fruitschaal altijd vol is, dat is een gezondere snack.
  • Of ze zelf in de pauze op school een boterham of een roze koek eten heb je niet in de hand, maar geef zelf het goede voorbeeld. Eet gezond en niet steeds hetzelfde laat zien dat gezond eten heel lekker kan zijn. Varieer hierbij vooral met groente en fruit.
  • Zorg dat er goed ontbeten wordt, na een gezond ontbijt kunnen ze vol energie op pad en zijn ze minder snel geneigd te snaaien. Elke ochtend aan tafel met het gezin ontbijten: probeer hier tijd voor te maken!
  • Haal niet teveel frisdrank in huis, en al helemaal geen energy drink. Kies eerder voor een lightvariant of laat ze gewoon thee of water drinken!
  • Leer je kind zelf simpel en gezond koken. Het is leuk om samen te doen en zo leer je je kind zelf ook in aanraking te komen met gezond eten bereiden!

Lees ook: Zó laat je je (klein)kinderen makkelijker groente eten!

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pxhere