09 januari 2018
Desy

Het kost jou nog minder tijd ook!

‘Een hapje voor mama, een hapje voor papa een hapje voor…’ gevolgd door alle namen uit de familie is een eeuwenoude truc om kinderen meer groente te laten eten. Gelukkig is er nu een door de wetenschap bewezen methode waardoor je kinderen makkelijk meer groente kunt laten eten.

Volgens het onderzoek kun je je kinderen beter hele groenten meegeven.

Geraspt, in stukjes of in zijn geheel?
Een Australisch onderzoek, waar 72 kinderen aan meededen, liet de kinderen op verschillende manieren groente eten. De ene dag kreeg ieder kind een lunchtrommeltje mee waarin 500 gram geraspte wortelen zat. Op de andere dag kregen de kinderen het zelfde aantal wortelen mee, maar ditmaal in stukjes gesneden. Vervolgens kregen de kinderen om tien minuten zoveel hele wortelen als ze wilden eten voorgeschoteld. Wat bleek? De kinderen prefereerden de wortelen die in hun geheel werden geserveerd. Gemiddeld aten de kinderen maar liefst 8 tot 10% meer wortelen wanneer deze in hun geheel werden geserveerd.

Unit-bias
Dr. Gie Liem verklaarde dit resultaat aan de hand van de unit-bias, een theorie waarbij ervan uitgegaan wordt dat de geserveerde eenheid de consumptienorm bepaalt. Dr. Die Liem legt uit: “De kinderen aten een hele wortel als ze deze in hun geheel voorgeschoteld kregen. Als de kinderen eenmaal aan de wortel waren begonnen, was de kans groot dat ze deze in hun geheel zouden opeten. Aten de kinderen de wortelen geraspt of in stukjes, dan aten ze niet alles op. Het loont dus om je kinderen hele groenten mee te geven naar school in plaats van kleine stukjes. Kost jou nog minder werk ook!

Lees ook: Niet zo fan van witlof? Met dít recept lusten zelfs de kinderen het!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Sun | Beeld: Pixabay